fbpx Д-р Йорданка Господинова, Smart Diet: Най-страшен е конфликтът със самите нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 8

Д-р Йорданка Господинова, Smart Diet: Най-страшен е конфликтът със самите нас

В изминалата година на пандемия, заедно с борбата с вируса, в много хора се отключиха здравословни проблеми, продиктувани именно от непознатата досега ситуация за правене на бизнес и живот. За голяма част обездвижването стана проблем, а наднорменото тегло започна все повече превръща във все по-сериозен проблем. Д-р Йорданка Господинова, която е изтъкнат лекар с над 30-годишна практика, представя формула, която може да е успешна за много хора. Тя е създател на Smart Diet и режимът набира все по-голяма популярност,а д-р Господинова е сред първите хранителни коучове в България.

В луксозното ни издание Алманах 2021, тя разказва своята история и как всеки от нас може да работи и успява в комфорт със себе си, а тук споделяме част от разговора с нея. Ето какво разказва тя:

Новото време

Ако погледна през моята професионална призма, определено ситуацията от последната година накара хората да се замислят за здравето си. Научиха много неща за това, как функционира организма им, какво повишава риска от по-тежко протичане на вируса, как да се предпазят. Наблюдавам обаче тенденция сред клиентите си, за повишаване на здравната култура и желание да се обучат как да живеят по-здравословно.

Хората започнаха да обръщат внимание с какво се хранят и разбраха, че храненето в дългосрочен аспект е пряко обвързано със здравето и ако е неправилно, води до редица здравословни проблеми, които значително утежняват клиничната картина при различни инфекциозни и неинфекциозни заболявания.

Пандемия на затлъстяването

През последните десетилетия затлъстяването наистина прерасна дори до пандемични размери. То само по себе си е комплексен процес, дължащ се на много фактори. Свързано е пряко със социалното и икономическо благополучие на страната, в комбинация със здравната и хранителна култура на населението. Когато един човек може да избира от цялото изобилие от храни, но не знае кои са добри за него, той често прави грешни избори. Това води до хранене с нездравословни храни, в големи количества и в грешни часове. Много голям процент от хората със затлъстяване са склонни да преяждат с храна.

Чувство за вина, срам и психологически дискомфорт

Преяждането се дължи на поемане на голямо количество храна за кратко време, дори когато човек не е гладен. Емоционално напрежение и стрес обикновено играят роля и могат да задействат епизод на преяждане. Характеризира се с повтарящи се епизоди на неконтролируем прием на много големи количества храна за кратък период от време. Тези епизоди са придружени от чувство за вина, срам и психологически дискомфорт.

Какво е характерно за преяждането?

- Много по-бързо от нормалното хранене;

- Хранене докато човек се почувства некомфортно препълнен;

- Изяждане на големи количества храна, без да има чувство за глад;

- Хранене сам поради чувство за срам и смутеност;

- Чувство за вина или отвращение от себе си след преяждане;

Повече от 50% от хората със склонност към преяждане имат затлъстяване. Това се дължи на прекомерния прием на калории.

Само по себе си затлъстяването значително повишава риска за сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, както и тип 2 диабет и някои онкологични заболявания. Други здравословни рискове, свързани със затлъстяването са проблеми с астма, хобб, гастрит, колит, синдром на раздразненото черво, проблеми със съня и много други.

При жените състоянието е свързано с риск от проблеми с фертилитета, усложнения при бременност и развитие на поликистозен овариален синдром.

Промяна във време на пандемия

Това, което по мои наблюдения се случи през пандемията е, че, се обособиха две групи от хора.
При едните, които от преди пандемията имаха лоши хранителни навици и склонност към хранене с нездравословни храни, състоянието се задълбочи, като теглото им нарасна значително. Това пряко се дължи на обездвижването и достъпността до храна в домашни условия.

Другата група от хора също нямаха хранителни познания и също имаха проблеми в теглото, но се вслушаха в науката. Те разбраха, че по-тежкото прекарване на инфекцията с Ковид-19 е пряко свързано със здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, диабет и наднормено тегло, които често са следствие от нездравословно хранене. Те започнаха активно да четат и да се информират и по този начин да взимат правилни хранителни решения. Част от тях потърсиха и мен за помощ, защото искаха да се научат.

Smart Diet – режим, съобразен с динамиката на всекидневието

Smart Diet e система от ясни правила и принципи. Всичко започва със среща преглед с мен - на живо или като видео разговор. Целта е да опозная човека - навиците и предпочитанията му. На нея снемам пълен антропометричен, здравен и хранителен статус, назначавам подробни кръвни изследвания, провеждам тестове за определяне на здравословно състояние и нива на натрупана интоксикация. Така мога да направя пълен анализ на състоянието, за да сме наясно откъде тръгваме. Режимът започва с персонално шестдневно меню, базирано на личните предпочитания, здравословното състояние и изследвания, както и съобразено с целите, които сме си поставили.

Всяка сутрин клиентите на Smart Diet ми изпращат отчет, който съдържа данни за теглото им вечер, теглото им сутрин и количеството изпита вода. Това ми помага да следя прогресът им и да го поддържам, а на тях - да добият дисциплина и да опознаят тялото си.

В Smart Diet хората се научават да пият вода - около 3 литра на ден, като част от доброто партньорство тялото им.

По възможност, приготвят храната си у дома, но режимът е гъвкав и освен с техния напредък, се съобразява и с динамиката на всекидневието им. Например, ако се налага да пътуват и не могат да набавят предвидената храна, просто се свързват с мен и намираме решение. Така, с моята подкрепа и напътствия, те постигат мечтания резултат и се научават как да го задържиш за целия си живот.

„Нямам време заобяд…“

“Нямам време” е най-честото оправдание сред заетите професионалисти за липсата на правилна хранителна рутина. Това обаче много често не е така. При наличие на правилната мотивация, са малко дните, в които човек не може да отдели 20 минути за себе си на работното място. Ако свикне да яде закуската си, преди да тръгне за работа, да обядва в офиса и да вечеря, след като се прибере (но преди 20ч.), това би внесло добра рутина в живота на човек.

Smart Diet залага на храни, които лесно се набавят и приготвят, а също така могат бъдат поръчани в ресторант. Важно е спазването на точните количества, в правилните часове. Обикновено по-заетите клиенти си приготвят или набавят (от ресторант, топла кухня) храната за следващия ден и я носят със себе си на работа. Важен аспект както в бизнеса, така и в отслабването и поддържането на здравословен начин на живот, е планирането.

Моите пет съвета под надслов „Здраво тяло - добър бизнес“

- Когато сме здрави, това ни дава фокус да се концентрираме върху бизнеса си.

- Когато изглеждаме страхотно, това ни дава самочувствие в бизнеса.

- Когато се чувстваме удовлетворени от тялото си, имаме мотивация.

- Когато познаваме организма си, можем да направим ясен план как да го поддържаме в оптимално състояние.

- Когато сме постигнали успех с тялото и бизнеса ни, това ни дава амбиция за бъдещето.

снимки: Platinum Photo

Поръчай сега Алманах 2021 и вземи безплатно Алманах 2020! ТУК

Д-р Йорданка Господинова е изтъкнат лекар с над 30-годишна практика, опитен мениджър в областта на здравеопазването, магистър по социална психология и носител на множество награди за литература.

Д-р Господинова е дама с много превъплъщения, но последното е може би най-интересно от всички. Изправена пред собствените си притеснителни медицински изследвания, тя решава да промени завинаги тялото и живота ѝ. Вместо да се изплаши от високия си холестерол, високото кръвно налягане и застрашително нарастващото тегло, Йорданка поема нещата в свои ръце и с помощта науката и волята си разработва уникален хранителен режим, чрез който не просто сваля впечатляващите 29 кг, а връща всичките

www.smartdiet.bg