fbpx Мениджъри, планирайте собственото си развитие! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджъри, планирайте собственото си развитие!

Илиана Бобова, мениджър „Консултантски услуги” в Access MBA

Мениджъри, планирайте собственото си развитие!

Ако има нещо сигурно в днешния свят, то това е промяната. Управлението на бизнес в България се осъществява в силно турболентна среда, в която глобалните промени, се наслагват върху тези, наложени от присъединяването на България към Европейския съюз и върху чисто местните специфики, свързани с прехода към пазарна икономика. Дори вече да прием, че имаме пазарна среда, днешните мениджъри все още се препъват в липсата на адекватна базисна подготовка за модерно бизнес управление.

Отлична илюстрация е фактът, че активната част от населението, която в момента се занимава с управление (30-50 годишна възраст), е от поколението, което е получило образованието си (средно и висше) преди 1989 г. или през 1990-те години, когато нужните сега знания и умения далеч не бяха застъпени в образованието ни, което тогава все още беше изцяло подчинено на съвсем различен икономически модел. Освен това, много от собствениците, особено на малък и среден бизнес, нямат специализирано управленско образование и разчитат на интуиция, здрав разум и задължителния минимум консултации от счетоводители и юристи. Естествено, много от тях са експерти в областта, в която развиват бизнес, но след определено ниво на растеж, са необходими и управленски умения. Това статукво може да осигури ограничен живот на едно бизнес начинание. Устойчивото развитие и растежът изискват мениджърите да се развиват по-бързо от бизнеса си и то по най-ефективния и пълноценен начин.

Защо МВА продължава да бъде златният стандарт за управленско образование 

Магистратурите по бизнес администрация (МВА) са практически насочени програми, които покриват пълният спектър от управленски дисциплини. Те осигуряват не само знания, а фокусират най-вече върху практическите умения нужни за успешно бизнес управление, като комбинират съвременните теории с реалните казуси на участниците в обучението. През последното десетилетие се наблюдава бум в предлагането на МВА програми в световен мащаб, което отговаря на търсенето. МВА програмите се развиват непрекъснато като предвиждат нуждите на бизнеса. Значително се е увеличил броят на местните и регионални МВА програми, които чудесно задоволяват очакванията на местния бизнес – както с адаптирана към пазара цена (10 000 – 30 000 Евро), така и с фокусирано към регионалните особености учебно съдържание и не на последно място – с адекватна мрежа от бизнес контакти. Същевременно, водещите МВА програми продължават да се конкурират за челните места в световните класации и да осигуряват отлични кариерни перспективи и възвращаемост на инвестицията, която може да надхвърли 100 000 Евро на тези, които се стремят към световните корпоративни върхове.

МВА и българските мениджъри

Въпреки че винаги има бели лястовици, все още голяма част от мениджърите в България в момента не успяват да планират развитието на управленските си умения си от рано. В повечето случай това се прави едва когато се натрупат достатъчно неразрешими казуси в собствения бизнес или видими пречки пред кариерното развитие. Едва тогава част от мениджърите започват да търсят специализирано, систематично обучение или професионална помощ.

Проучване на Access MBA от март 2012 г. илюстрира, че повечето от българските мениджъри, се насочват към програми „Магистър по бизнес администрация” след около 5 - 10 години реален бизнес опит. За сравнение, в САЩ МВА образованието е неотменна част от кариерното развитие на търсещите управленска кариера и като цяло там МВА обичайно се търси след 2-5 години професионален опит.

Разбира се една от причините за това е и че ползите от МВА са много по-добре познати в развитите икономики, отколкото у нас. Международни МВА програми в България и региона се предлагат от малко повече от 10 години и вече започват да се оценяват адекватно от бизнеса. Расте броят на фирмите, основно с чуждестранно участие, които имат политики за обучение на свои служители с управленски потенциал в МВА програми в България и чужбина. През 2008 г. 60% от студентите в една от Executive MBA програмите в България се обучават с пълно или частично финансиране от своите работодатели. Разбира се тази положителна тенденция беше засегната от сътресенията на световната финансова криза, но постепенно се възвръща.

Кога е време за МВА?

Бъдете нащрек за ранните сигнали, които ще ви подскажат, че е време да се замислите за МВА: Ако сте собственик на бизнеса си и планирате разширяване в международен план. Ако сте на мениджърска позиция и искате да израстете в кариерата в тази или друга фирма, особено международна. Ако сте мениджър и имате нарастващ брой служители, които имат управленско образование (средно или висше); Ако сте решили да развивате собствен бизнес. Ако търсите управленска кариера в международна среда; Ако сте експерт в сферата на бизнеса си, но ви се налага все повече да се грижите за неговото развитие. Това са едни от основните фактори, които изискват специализирано управленско обучение, и които най-често мотивират МВА кандидатите в целия свят.

МВА не е универсална рецепта. Разбира се, има и много ситуации, в които МВА не е правилният избор. Трябва да потърсите друга програма, а не МВА, ако искате да задълбочите експертизата си в съответната област, за сметка на управлението; Ако работата ви изисква само отделни умения – напр. работа в екип, управление на проекти, комуникативни умения, финанси или друга обособена област.

Защо МВА е стратегическо решение

Обучението в МВА програма ще промени значително отношението ви към бизнеса и управлението. Освен това МВА програмите са много интензивни и ще трябва да отделите нужното време и усилия, за да извлечете всички ползи и за да не навредите на имиджа си, поради лошо представяне в програмата. Трябва да сте отворени за нови идеи, за споделяне на опит и грешки, за екипна работа дори с конкурентите си. Независимо дали ще се посветите единствено на МВА програмата си (в случай на редовна форма на обучение с прекъсване на работа) или ще съчетавате обучението със служебните ангажименти, изискванията са еднакво сериозни. Много от състуденти ви в последствие може да ви бъдат бизнес партньори – добре е да докажете качествата си по време на обучението.

Освен инвестиция на време и усилия, МВА програмата има и висока цена, поради която трябва да сте мотивирани да извлечете максимума. Възвращаемостта на инвестицията може да отнеме до няколко години, може да е плавна или изненадващо висока. Не на последно място, самото кандидатстване за прием, както и осигуряването на финансирането за МВА програма изисква допълнителни усилия, време и добро планиране.

Facebook коментари