fbpx Новите лидери са все по-млади | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Новите лидери са все по-млади

Технологиите и турбулентните бизнес условия извеждат на преден план вече много по-млади лидери. Времето на стереотипите, че успешните ръководители са на възраст над 50 години си отива безвъзвратно.

Какъв е стереотипът за лидер?

Обикновено си представяме човек във втората половина от живота си. Все още повечето главни изпълнителни директори и политически лидери са във възрастовия диапазон от средата на 50-те до 70-те години. Но това се променя. Нарастващ брой компании, от стартиращи до мултинационални, се управляват от лидери в 40-те, 30-те и дори 20-те си години.

Какви са причините за тази очертаваща се тенденция? И какви стъпки можете да предприемете, за да подобрите уменията си и да ускорите кариерата си, така че да можете да се присъедините към редиците на бъдещите нови лидери?

Докладът на Wyser изследва социалните и икономически промени зад тази нововъзникваща тенденция, разкрива уменията, които фирмите търсят от своите лидери, и споделя прозренията и опита на тези, които оглавяват това ново движение.

Защо лидерите стават все по-млади?

В световен мащаб 53% от мъжете и 55% от жените казват, че са започнали да управляват хора преди да навършат 30 години. (източник: Startus)

По света вече има множество примери за млади хора, ръководещи политически, социални и икономически движения и оспорващи начина, по който „нещата винаги са били правени“. Тази тенденция навлиза все повече и в заседателните зали на бизнеса.

Ето някои от причините:

Възходът на технологичния предприемач

Появата на стотици млади и успешни основатели на технологични компании като Марк Зукерберг (Facebook), Ритеш Агарвал (OYO) и Еван Шпигел (Snap Inc.) показа, че е възможно мултинационална компания да се ръководи от главен изпълнителен директор на 40, 30 или 20 години.

Университетите – оранжерии на бизнеса

Технологиите дадоха възможност на младите хора да усъвършенстват своите таланти, да създадат бизнес, да изградят отличителни марки и продукти и да създадат впечатляващи професионални мрежи, преди дори да са завършили образованието си, което им дава огромна преднина, когато навлязат в света на бизнеса. По този начин те получават възможност за изграждане на международна репутация.

Всеобхватността на технологиите

Умението да се използват дигитални услуги и приложения за ангажиране на клиентите и събиране на техните данни става все по-важно и е област, в която по-младите лидери, които са израснали с дигиталните технологии, имат естествено предимство.

Разбиране на иновативните технологии

Иновативните технологии и интензивната конкуренция непрекъснато променят пейзажа в секторите на медиите, технологиите и търговията на дребно. В тези непрекъснато променящи се сектори бързото израстване на главния изпълнителен директор е преобладаващо и способността да си пред другите се смята за ценно лидерско умение:

„Управителните съвети навлизат все по-дълбоко в компаниите, които направляват, за да намерят висши мениджъри, които са уверени граждани на света, смело въвеждат революционни технологии, имат доказан опит както в иновациите, така и в управлението на хора от различни култури, и могат да оперират в развиващи се и нововъзникващи пазари.“ Harvard Business Review , 2014 г.

Темпо на промяната

Технологиите ускоряват темпото на промяната и налагат внезапни корекции в стратегията и бизнес посоката. На фона на тази динамичност и непредсказуемост десетилетията опит вече не са най-ценното лидерско качество.

Изместване на фокуса от процеса към хората

„През последните години все повече се признава, че хората са най-важният актив за една компания и че трябва да се грижите преди всичко за тях. В много случаи по-младите лидери са по-интуитивни към тази промяна, към важността на работната култура, възприемане на различността и създаване на условия, които позволяват на хората да бъдат възможно най-ефективни и полезни,“ коментира Ивелина Петкова, мениджър бизнес развитие в Wyser executive search България.

Убедителният пример на младите

Новите лидери по целия свят подлагат на изпитание стереотипите за лидерство и убедително показват, че е възможно успешно да ръководиш държави и компании през първата половина от живота си.

Новите лидери пренаписват правилата

Днешните нови лидери предизвикват статуквото и въвеждат вълнуващ нов начин на мислене, който се възприема в заседателните зали по целия свят.

Уменията, от които се нуждаят днешните лидери, се променят

Като световен експерт в търсенето и подбора на среден и висш управленски мениджмънт Wyser работи с хиляди компании всяка година. Всички те търсят ярки изгряващи таланти или желаят да наемат служители на висши ръководни позиции. В повечето случаи възрастта на кандидатите не е решаващ фактор. Това, което има значение, са уменията, които кандидатите носят, а те се променят.

Това са актуалните тенденции в търсенето на умения при подбора на висши управленски кадри:

Изместване на фокуса от процеса към хората. Ново умение ➔ Съпричастност. Тъй като все повече и повече компании започват да възприемат служителите си за своя най-голям актив, емпатията или съпричастността се превръща във високо ценено лидерско качество.

По-голяма непредсказуемост. Ново умение ➔ Приспособимост. Светът се променя с бързи темпове и е изправен пред огромни предизвикателства: промените в климата, икономически катаклизми и войни. В тези непредсказуеми времена стиловете на лидерство трябваше да се развият, за да станат по-гъвкави със способността да действат пъргаво и решително.

Ускорен темп на промяна. Ново умение ➔ Любопитство. В бизнес среда, в която стартиращи компании могат да станат водещи в сектора в рамките на няколко месеца, е от изключителна важност за лидерите да бъдат нащрек за нововъзникващите тенденции и да поддържат постоянно любопитство и любознателност към света около тях.

Бързо променящи се работни култури. Ново умение ➔ Непредубеденост.

По-голям фокус върху етиката. Ново умение ➔ Ясна визия. С нарастващ фокус върху корпоративната социална отговорност и етика, лидерите трябва да внимават повече от всякога за въздействието на своята организация във всяко едно отношение.