fbpx Коника Минолта оптимизира работните процеси | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Драгомир Милушев, търговски директор на Коника Минолта България

Коника Минолта оптимизира работните процеси

Г-н Милушев, технологичният свят върви с големи стъпки напред и бизнесът става все по-зависим от технологиите. Как Коника Минолта отговаря на това предизвикателство най-вече в България?

- През 2015 г. година навършихме 10 години на българския пазар, като в последните, компанията порасна много бързо - повече от три пъти само за четири години и днес вече сме почти 50 души. Същото се отнася и за приходите, които са се увеличили повече от три пъти за този период. Създадохме и развихме за пет години директна структура за продажби. Бизнесът като цяло днес все повече търси надежден партньор, а не само доставчик, който да предоставя по-широка гама от услуги свързани с документи, управление на процеси. Затова и самата Коника Минолта от компания, която за повечето хора е позната като производител на хардуер днес вече има много голямо портфолио от услуги, с които обслужва компаниите. Разбира се и в хардуерен прочит сме безспорен лидер във всички сегменти на българския пазар.

Как по време на криза, когато всички се свиват, вие успяхте да увеличите търговската мрежа?

- Това беше стратегическо решение на локалния мениджмънт на компанията с подкрепа на европейската централа. И се оказа много правилно, защото услугите, които започнахме да предлагаме са изключително подходящи за подобни трудни периоди в развитието на бизнеса. Те са насочени към подобряване и оптимизация на работните процеси свързани с производство, движение, достъп, сигурност, управление на документи и комуникация свързана с движението им. Така че с радост мога да споделя, че внедрихме голяма част от ноу-хауто на компанията и на местния пазар.

Нека вземем един пример с предприятие за захарни изделия. Как може да се впишете вие в тяхната дейност?

- Подобно предприятие има производство, пласмент, логистика, различни бизнес процеси и документация по търговска част, отношения с клиенти, стокови разписки, договори, доставчици и много други. Напълно нормално е да има голямо количество документация. Първо започваме с подбор на качествено оборудване за печат на документи и устройства със софтуерни решения за наблюдение на печатната структура. Представете си, че обикновено искането на разход, написано на хартиен носител, преминава през много хора за одобрение и се губи ценно време. Целият този процес по разхождането на този документ в хартиения вариант може да стане електронно и всеки един от участниците може да провери във всеки момент на каква фаза е от придвижването е той. Това става изключително бързо. Всяка операция може да се оптимизира и да се проследява от организацията така, че най-добре да се контролират вътрешните процеси. Да не говорим, че в другия случай, история на процесите няма. Това води и до следващата услуга, която предлагаме - консултиране на процесите. Отстрани можем да погледнем как стоят нещата и да предложим най-оптималното решение за организацията, защото рязката промяна на действащите досега правила води до естествена реакция на невъзприемане на новото решение.

Кои са топ 3 продукти на Коника Минолта в България?

- Имаме три стратегически области, в които държим лидерски позиции:

Едната е управляемите услуги за печат. Другата е производствения дигитален печат – това са преси, предназначени за голямо натоварване, като често се ползват в корпоративна среда, където има нужда от отпечатване на много документи. Използват се и от някои ютилити компании или от маркетинговите отели, които държат да произвеждат сами брошури, вложки, листовки, защото така могат да спестят много време.

Третата област са решенията за управление на съдържанието (Enterprise content management). ECM решенията на Konica Minolta гарантират ясни автоматизирани и прозрачни процеси в компаниите и им спестяват време и пари. Те позволяват на клиентите да поемат контрола върху важната информация в своята организация, като например документи, електронни съобщения, фактури, договори и т.н. По този начин могат да редуцират оперативните разходи, да подобрят обслужването на клиентите и да минимизират риска. Например, ако сте предприятие за захарни изделия, на принципа на Гугъл търсачка, написвате доставчик на захар и ви излизат всички свързани документи с тази дума от всички системи в компанията вкл. мейли, CRM, ERP и т.н.

В края на миналата година Konica Minolta България представи своите нови технологични разработки.

Сериозен интерес предизвикаха технологичните очила (Wearable glasses): преносимо оптично средство, което се разработва от компанията. Целта е то да бъде леко, като същевременно включва 3D-холографски елементи, целящи засилване на дълбочината на представяните изображения, които да се контролират и с жестове. В момента се работи върху различни персонализации според нуждите на клиента, включително интегрирането им в предпазни каски.

Друга разработка e колаборативната платформа “Project Box”. Тя предоставя възможност за едновременно генериране на идеи от различни източници, като взаимодействието между отделните страни може да се осъществи както физически (използване на специален маркер за рисуване по екрана), така и виртуално. В допълнение платформата позволява записване и възпроизвеждане на дискусиите, включително звук, и споделяне в реално време на презентации от различни локации.

Бе представена и уеб платформа за генериране на идеи и създаване на общности (Ideation Platform). Освен за ползване вътре в компанията, платформата може да се използва и за подобряване на процесите и комуникацията с клиенти и партньори. Тя е създадена така, че може лесно да бъде персонализирана спрямо нуждите на клиента. Това включва използване на лого, снимки, цветове спрямо съответните изисквания на компанията.

Добавената реалност (Augmented reality) е другата технология. Тя може да вдъхне живот на всеки печатен материал и да създаде интеракция с потребителя. Продуктът може да бъде персонализиран и адаптиран към всеки клиент, в зависимост от индустрията, в която се намира.