fbpx Въпреки безработицата, трудно се намират кадри в ритейл сектора | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Въпреки безработицата, трудно се намират кадри в ритейл сектора

Иван Кирилов, директор бизнес развитие в „ОК офис“

Въпреки безработицата, трудно се намират кадри в ритейл сектора

При 28% младежка безработица, звучи почти абсурсно да не могат да се намерят добри кадри, които да покажат, че имат желание наистина да работят и да не са с нагласата, че са родени за шейхове, а по стечение на обстоятелствата са станали продавачи. Проблемите с човешкия ресурс особено в ритейл сектора е огромен. Потвърждава го и Иван Кирилов е директор бизнес развитие в „ОК офис“ ООД в интервю за съвместната ни рубрика с HR Cafe България "Горещ стол". С него разговаря Митко Коларов. Фирмата предоставя индивидуални офис решения за бизнеса, като развива дейност във Варна и Пловдив, от година и в София.

Г-н Кирилов, кои са основните предизвикателства, които срещате на пазара на труда?

- На първо място е това, че в ритейл сектора се търсят предимно млади хора. А те в България нямат опит или ако имат, той е недостъчен, дори съмнителен по отношение на неговата релевантност. Тук основна слабост намирам в качеството на подготовка, която нашата образователна система дава на младите хора. Имам предвид качества и умения, свързани със спецификата на нашия бизнес. Накратко - това са умения в продажбите, комуникационни умения, водене на преговори, невербална комуникация и други. Друг труден казус е свързан с темата сигурност. Големите компании в бранша предлагат тази сигурност и за нас е трудно да привлечем кандидати, независимо, че в някои отношения съдаваме по-добри условия от конкуренцията – по-лесно и бързо кариерно развитие, по-добри схеми на заплащане, липса на йерархични отношения в организацията и други. Времената са трудни и сигурността е водещ фактор в избора на възможност за реализация.

В същото време малките структури в бранша не могат да си позволят (поради лиспа на средства), създаването на вътрешни програми и центрове за обучение и развитие на кадрите. Това ни принуждава да „откраднем“ подготвени хора от конкуренция. Тези кандидати са със сериозно фианансови очаквания и често с опит, който е недостатъчен, дори „грешен“ в някои отношения.

Друг проблем са нереалистичните очаквания за възнаграждения и скорост на развитие и израстване. В ритейл бизнеса „даването“ в голяма степен е обвързано с резултатите, такава е спецификата и изисква време и доказване. Не може, както е казано – “от врата за краката” . Младите хора трябва да са наясно, че постигането на добри резултати изисква отдаденост, ангажираност и ефективност в работата.

Кои са основните качества, които търсите в кандидатите, както за оперативни, така и за ръководни позиции?
- Думата комуникативност е ключова в нашата работа. През повечето време се общува с хора, повече от които са непознати и умението да установиш контакт и да постигнеш резултат от този контакт, е много важно. Трябва да можеш „да се усухваш по телефона“, израз особено популярен в нашите среди.

Друго качество е умението за работа под напражение. В процесът на растеж ситуациите се сменят често, екипите се разрастват бързо, отношенията и предизвикателствата са сложни и комплицирани. Човек трябва да е готов за тези трудности и да не позволява на стреса да го „извади от релси“.

Избягването и разрешаването на конфликтни ситуации, спорове, както между колеги, така и между служители на фирмата и клиенти е много важно качество, особено за ръководните позиции.
Организираност и подреждане на приоритетите, инициативност в работата - съществен елемент от успешната работа на всеки служител и ръководител. Аз съм отворен за комуникация, но не одобрявам и не толерирам липсата на инициативност и липсата на планиране, както в ежедневните задължения, така и в по-дългосрочен план.
Съпричастност и ангажираност с целите и политикта на компанията и екипа, от който си част. Присъствието на работа с цел получаване на заплата или “днес съм тук утре ме няма“, за мен е недопустимо и ние много бързо се разделя с такива хора.

Как намирате подходящи хора?
- Доста сложна и трудна задача, въпреси, че имаме безработица и хората искат работа, но реалността е такава. Повече от година екипът в София се създава и развива и добрите резултати показват, че казуса е решим. Независимо от това с някои колеги се разделихме, но това е част от „играта“.

Смятате ли, че отварянето на европейския пазар ще повлияе негативно на пазара на труда във вашия сегмент?
- По-скоро не. Подготвените кадри вече са взели решение къде и как ще се реализират или вече са се рализирали. Има достатъчно възможности в чужбина (ЕС, САЩ, Азия), а и в България. Младите хора с добро образование и подготовка, трябва единствено да избират разумно и да са наясно с предизивкателствата. Така че, още веднъж, не мисля, че ще има серизони сътресения, визирайки сектора, в който работя.

Кои са петте качества, които са Ви помогнали да се развиете като предприемач и ръководител?
- На първо място – отговорност. Считам себе си за отговорен човек, който спазва дадените обещания и винаги търся това качество в хората около мен.
След това е съобразителността. В нашият бизнес трябва да можеш да вземаш бързи решения и да проявяваш инициативност, да имаш мнение. Ако чакаш заповеди или някой друг да реши вместо теб, си загубен. Всичко това разбира се, в рамките на предварително заложените цели и параметри на работа.

Позитивизъм и положителното отношение към работата - те са неразделна част от успеха в професионален план. Човек трябва да е сигурен, че това е работата, която иска да върши и да изпитва удоволствие от нея. Иначе усилията са напразни и резултатите често не ни задоволяват.
Далновидност, особено за ръководните кадри - възможността да „виждаш“ възможностите за развитие, новите ниши на пазара и методите за тяхното завладяване. По нашенски казано – “Гледай малко по-далеч от носа си!”
Петото качество е последователност. Когато си избрал правилният път, трябва да го следваш и да се бориш, да преодоляваш трудностите до постигане на успех. Иначе човек се „разпилява“ в активности, които реално не водят доникъде.

пълен запис на интервюто - hrcafebg.eu/content/%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%B9%D0%BB-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%B6%D0%B1%D0%B8-%D0%B8-hr-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F