fbpx Какви са вашите колежки? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какви са вашите колежки?

Ако знаете човекът срещу вас какъв характер има ще е по-лесно да работите с него. Ако това е жена – още по-важно! Така че, опитайте се в следващите образи да вкарате вашите колежки.

Доносница

Злобна женичка, чиято цел не е професионалното усъвършенстване. Тя жадува за интриги. Ненавижда не само мъжете, но и жените, включително и себе си. Единствената й цел е да изкара всичко наяве. Тя доброволно си е възложила ролята на контрольор, следи дисциплината, разхода за хартия, експлоатацията на копирната машина и телефона. Винаги е наясно кой къде е и кога ще се върне.
Опасна е, защото не може да бъде омилостивена нито с добра дума, нито с галантност, нито с букет цветя за празника, нито дори със секс. Тази хетера е безпощадна. Дръжте се настрана от подобни същества и подчертано неутрално, иначе тя ще намери начин да ви злепостави пред ръководството.

Наставничка

Несъстояла се ръководителка. Винаги знае всичко най-добре, стреми се да командва. Няма да ви даде покой, ще стои зад гърба ви и ще ви нарежда какво да правите. Тя е като нахална муха. Страшно енергична, истински работохолик и най-важното е, че държи всички колеги да я почитат като шеф. Амбициозна.
Любимо облекло – горна част бяла, долна – тъмна. Червилото е или ярко розово, или наситеночервено, парфюмите са с силен натрапчив аромат.
Комплиментите, относно организаторските и професионалните й способности, се приемат добре. Но, ако се опитате да й направите макар и малка забележка и да кажете нещо със сарказъм, в отговор ще получите същото, само че десет пъти повече. По близките отношения с нея са рисковани, защото ще се окажете под всяческа опека.

Безпомощна

Най-често е попаднала в офиса благодарение на протекции, нечия дъщеря или внучка. Некомпетентна, страхотно неуверена и абсолютно невротизирана особа. Страхува се от всичко – хлебарки, стихийни бедствия, наземен транспорт и предстоящи промени. Контактите с нея са обременяващи. Всеки десет минути тя моли за нещо: компютъра й забива, главата я боли, не може да направи отчета, не може да си подостри молив. Ако й се откаже нещо, до края на работния ден ще се налага да успокоявате жертвата на вашето равнодушие. Тя успява по невероятен начин да изтръгва съчувствие у мъжете или да предизвиква необяснимо чувство за вина у тях.
Дори и само веднъж да се поддадете на манипулациите й, после няма оттърване от паяжината на нейната безпомощност. Сближаването с „нещастницата” има тежки последствия, макар и само заради факта, че ще се наложи да я утешавате до края на живота си.

Аутистка

Доморасла програмистка, страстна поклонничка на Интернет. Не се учудвайте, че минава покрай вас, гледа ви от упор и не ви поздравява. Не ви е обидена, просто е погълната от поредната си компютърна занимавка и дори не ви различава от мебелите наоколо. Обикновено е мълчалива и вглъбена в себе си, ако заговори не я разбирате, прилича ви на робот, който не е в състояние да изрази това, което се е натрупало в електронния му мозък.
Впрочем, при желание от нея може да разберете много полезни неща от областта на кибернетиката, програмното оборудване и техническите параметри на компютрите във вашата фирма. Купува всякакви новости в областта на компютърните игри и технически приспособления в стил High-tech.
На външен вид е доста невзрачна, най-често със стари дънки, размъкнат пуловер и раничка. Седи някъде в ъгъла, скрита от погледите на околните. Страхува се от открити пространства и буквално освирепява при проява на интерес към нея. Но всъщност е абсолютно безобидна.

Бъбривка

Идва на работа с цел да сподели последните си впечатления. Говори със скорост 1000 знака в минута, има постоянна нужда от събеседник, постоянно губи нещо, забравя, разваля и цапа. Страхотно екзалтирана и поради това непрекъснато пречи на останалите да правят интелектуални подвизи за благото на фирмата. Когато се приближава към вас, имате усещането за предстоящо изригване на вулкан. Всичко по бюрото ви започва да потрепва в такт със словесните й излияния.
Като капак на всичко тя може, ей така, да закачи с токчето си кабела на удължителя и с цялата си тежест да рухне върху годишния ви отчет, заливайки него и вас с кафето, което държи в едната ръка.
Единственият начин да се спасите от безпардонната й жизнерадостност е просто да излезете от помещението в моментите на пристъпите на красноречие. Другият вариант е веднага да се обръщате към нея с молба или поръчение, уж от името на началството. Абсолютно незлопаметна и бързо забравя всякакви недоразумения.

”Свой човек”

Този тип колежки, които напълно адекватно реагират към околните и си разбират от работата са истински късмет. Те не се съревновават с мъжете, а вървят по пътя си. Енергични, самостоятелни, активни, но с мярка, винаги са готови да помогнат, да споделят информация, да подадат ръка, прекрасно се ориентират в деловите проблеми и си изграждат приоритети. С тях си заслужава да се сближите, те не са конфликтни, уравновесени са и ще ви простят лошото настроение или моментната несдържаност.
Същественият минус, а може би плюс, че в повечето случаи те са аксексуални и доста нежествени. Любимото им облекло е дънки или друг панталон, обувки без ток, пуловери и якета. Никакви парфюми и бижута.
Но трябва да знаете, че плътските утехи и радостите на живота не са й чужди, и за получаването им е готова да плати със самоотверженост и преданост. Не е изключено, жената, вечно с цигара в ръка, тайничко да въздиша по вас и в един прекрасен момент да ви поиска „компенсации”. Така че не злоупотребявайте с нейната помощ, добре си помислете за компенсациите.

Равносметката

Обогатявайте арсенала си, наострете „стрелите” на реакциите си, стройте отбранителни съоръжения според конкретните ситуации. Колкото по-изобретателните сте в процеса на общуване с колежките си, толкова по-успешна може да бъде кариерата ви и живота в офиса редом с тях.
Бъдете бдителни: използвайте сътрудничеството с представителките на прекрасния пол с максимална изгода не само за работата си, но и лично за вас.