Мениджърите споделят – част VIII

Мениджърите споделят – част VIII

проект на списанието

В края на месец май проведохме още една среща с мениджъри от проекта, който стартирахме в началото на годината. Всички те ни споделиха много откровено в затворената, но изключително уютна атмосфера на Терр СПА комплекс, своите трудни пътища, по които са вървели и стъпките, които са изминали, за да могат днес да продължават уверено да продължават напред. Те ни казаха кои са стълбовете, които ги държат изправени и ни представиха по един казус от фирмата им. Техните успешни практики в края на годината ще съберем в специален Алманах, а сега ви представяме техните правила. Срещаме ви с д-р Деница Кафелова, мениджър на дентална клиника Сведент и Георги Минчев, собственик на сладкарници „Неделя“.

 

Д-р Деница Кафелова
съсобственик и мениджър на дентална клиника „Сведент”

Основно правило е да предлагаме на своите клиенти уникална услуга, която ще намерят само при нас. Вярвам, че за да се развивам като професионалист и човек, трябва да ценя личния контакт и отношението към клиентите. Друго правило е, че не бива да позволяваме рутината в работата да притъпява сетивата и да ни прави лениви. Целият екип в една фирма трябва да развива своите знания и умения непрекъснато, за да бъдем винаги конкурентоспособни и успешни. В човешки аспект трябва да се опитваме никога да не изгубим чувствителността си към болката и проблемите на пациентите. Работейки по-дълго време в тази сфера, често се случва лекарят да стане емоционално безчувствен. Това понякога помага, но и пречи много. Затова е важно винаги да намираме начини да се справяме с рутината.Разбира се, една компания няма да е това, което искаш да бъде без хората в нея. Най-важното правило обаче за мен е „Усмихвай се повече!”. Вътрешната усмивка се усеща от всички и помага във всяка ситуация.

Казус:
Казусът ни е свързан с разрастването на нашия бизнес. В годините на най-сериозния пик на кризата взехме едно решение по-скоро като лекари, а не като икономисти. От много време искахме да разширим клиниката. Проучихме пазара и планирахме преместването. Идеята, която ни водеше беше да създадем съвременен дентален център, защото осъзнавахме, че само ако предлагаме най-доброто, ще сме конкурентоспособни. Това разширение щеше да ни позволи да разполагаме с достатъчно пространство, за да може всеки от нас да има възможност да се профилира по-професионално. Не знам дали може да си представите колко трудно физическото преместване на една клиника с цялата апаратурата и документацията. Беше истински ад. Сега сме категорични, че постъпихме много правилно и усилията тогава си струваха. 

Специално за лятното ни студио нашите партньори от дизайнерската мебелна къща КАРЕ, които всеки път се грижат да създадат приятна атмосфера на залата, бяха подредили цветна палитра, която перфектно допълни слънчевото настроение в деня на срещата.
 

Георги Минчев
собственик на сладкарници “Неделя”

В нашата фирма имам много правила. Преди 15 години сами разработихме франчайз и стандартите, в които се движи фирмата, са над 1000. Все пак кои са най-важните? Преди 20 години един бизнесмен, който се развиваше успешно в САЩ, много ме вдъхнови. Той каза: “Търсете по-трудното, лесното всеки ще го направи и ще ви вземе хляба от ръцете. Така хората ще ви уважават, а на следващите ще е по-трудно да гонят вашия успех”. Когато някой ми каже – това е много трудно,  няма начин да не го постигна, а после да изпитам удоволствие. Много важно е умението да разбираме себе си, живота около нас, събитията. Трябва да имаме готовност за промяна. Всички станахме участници в динамични развития и вероятно сме успели, защото имаме отношение към новостите като нещо полезно. По принцип хората инстинктивно се плашат от промяната и в нашата фирма едно от изискванията към всеки новодошъл е да свикне да се променя. Оттук идва и другото правило - трябва да можем да уважаваме един човек такъв, какъвто е.

Проектът осъществяваме със съдействието на нашите партньори от Chivas Regal, а накрая всички си казахме наздраве с кехлибарената напитка.

Facebook коментари