fbpx Мениджърите споделят – част XVIII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – част XVIII

Мениджърите споделят – част XVIII

Проект на списанието

През цялата година ви срещахме с мениджъри и собственици на компании, които са доказали, че могат да правят бизнес и са устояли и на тежките икономически бури. Всичките 40, представители на различини бизнеси, са участници в проекта “Мениджърите споделят“, който реализирахме със съдействието на CHIVAS REGAL. Те споделиха своите съвети за успешен бизнес, а ние ви ги представихме. Днес ви срещаме с последните двама от участниците – Камен Колчев - Председател на Съвета на директорите и основен акционер на групата ЕЛАНА и Цветомир Душков - собственик на Мебелна къща Еником М и дизайнерска къща КАRE.

Проектът ни не приключва до тук – остава най-интересната, част, която привъшваме. Подготвяме Алманах с успешни казуси от фирмите, които представляват участниците в проекта. Смеем да твърдим, че до сега подобно издание не е правено. Очаквайте го в първите дни на януари 2015 г.

Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на „ЕЛАНА" финансов холдинг

Пазарът при нашия бизнес, е доста по-различен от този при бързооборотните стоки или рекламата например. Ние също предоставяме един вид услуга, но тя е с доста по-специфичен характер. Основната ни дейност е да управляваме чуждите финанси. Това е един труден от психологическа гледна точка процес за клиента, тъй като той ни доверява своите средства и разчита на това ние да ги управляваме разумно. Това, че в България нямаме традиции в този сектор, също е една от бариерите, които трябва да преодолеем ако искаме да развием финансовият пазар. Една борсова сделка може да се направи от всеки един от лицензираните и регистрирани инвестиционни посредници, а пари могат да бъдат управлявани от всеки от лицензираните фонд мениджъри. Ние имаме нашето име и продаваме доверието, което сме изградили в него. Услугата е наистина много стандартизирана и регулирана от държавата. Можем да я сравним с услугите, предлагани от одиторските фирми. Кое обаче прави нашия бранд успешен? Репутацията е тази, която продава тази услуга. Основният актив на фирмата е името, доверието в клиентите и историята на успеха, която стои зад нас.

Начинът да бъдеш успешен дългосрочно е да се гради поминък, а не да се търси еднократен бизнес. Много е подмамващо да направиш „едни бързи пари“ на едни развиващи се пазари, но обикновено в такъв случай кладенецът пресъхва също толкова бързо, колкото и е потекъл в началото. Почтеността е основополагащо нещо и то в най-общия смисъл. Всичко идва и си отива, но името и репутацията ти са за цял живот. Затова е по-важно хората да те познават като почтен човек, а всичко друго ще дойде с времето. Моят опит показва, че понякога трябва да жертваш печалба или позиции, но това винаги ще ти се отплати в дългосрочен план. Най-добрата реклама е доволният клиент. Това в пълна сила важи за бизнес като нашия. Може би 80% от новите клиенти идват доведени от някой доволен предишен клиент.

Мениджърският екип е изключително важен и задължително трябва да бъда граден отвътре. Два пъти съм назначавал външни хора и двата пъти се е налагало да ги освободя. Предпочитам компанията да бъде ковачница за висшите ръководни кадри, тъй като тези хора са видели как е от другата страна и са започнали от ниското. Това е опит, който университетът не дава. Бизнесът в България не е с нищо по-различен от този в другите държави. Просто много неща, които на нас ни се случват сега, на развитите пазари са се случили отдавна. Бизнесът в нашата страна е все още първо, в редки случаи второ поколение. Няма я приемствеността, такава, каквато я има във вече старите икономики. Затова трябва да отглеждаме и инвестираме в кадри, които да наследят бизнеса. Трябва да ги учим да поемат отговорност, в същото време да им гласуваме доверие. Смея да  се похваля, че в Елана съм постигнал това и смело мога да се доверя на екипа си.

 

Цветомир Душков, собственик на Мебелна къща Еником М и дизайнерска къща КАRE

Едно от основните ми правила в бизнеса е последователността в най-общ план. Всичко трябва да се изгражда стъпка по стъпка. Човек трябва да планира добре възможностите си, ресурсите на компанията и потенциала на пазара. Това съотношение трябва да бъде много добре спазено. Когато нещата са планирани, тогава по-лесно можем да се справим с големи сривове на пазара. Аз винаги вярвам, че започнат ли проблемите в една компания, виновни за това са нейните мениджъри. Те са тези, които със своето действие или бездействие са отговорни за случващото се. Когато назначавате човек на такъв пост, е много важно да му покажете, че освен управленчески умения от него ще се изисква отговорност.

Голяма грешка за един мениджър е, когато някой добър служител реши да подаде молбата си за напускане да го уговаря да размисли. Аз лично съм го допускал няколко пъти. Повярвайте ми, щом вече веднъж е взел решението един човек да си тръгне, каквито и стимули да му представите, за да остане, той никога повече няма да работи по същия мотивиран начин. Нишката просто се е скъсала и винаги там ще има един възел, който ще спъва гладкото движение.

Facebook коментари