Мениджърите споделят – сезон 3, част IV

В новата серия от проекта „Мениджърите споделят“ ви срещаме отново с изключително интересни личности, които през своята лична призма на успешни и доказали се личности споделиха своите виждания за успеха днес. Чуйте и вижте Георги Илиев - изп. директор и собственик на Глобал Маркетинг, художникът Румен Статков и Спас Сливков, управител на OLX.

Георги Илиев - изп. директор и собственик на Глобал Маркетинг

Философията, която изповядваме в нашата компания, е фокусът. Ние вярваме, че човек трябва да прави това, в което е най-добър. Вярваме, че сме успешни, защото продължаваме всеки ден да се развиваме основната си линия. Смятам, че когато човек има много полета на изява, тогава е трудно да е успешен.

Другият ми принцип е иновативност. Ние успяхме да предложим една услуга като продукт, нещо, което в маркетинга е доста трудно. Още повече на пазар като нашия, където всички сме склонни да оценяваме това, което се вижда и което се докосва. Успяхме да съчетаем услугата с реализацията на точките на продажба, с обратната връзка от пазара, така че всеки един наш клиент да знае какво точно получава, кога го получава и защо го получава като продукт.

Много важно е непрекъснато да се следят тенденциите на пазара в локален или в по-голям мащаб. Искаме или не, колкото и да е закостенял нашият пазар, той се движи в някаква посока и се влияе се от външни пазари.

Бизнесите са изградени на основата на взаимоотношения. Затова необходимо условие за развитието на всяка една компания, е да бъде коректна към всички контрагенти, служители и свързани лица.

Задължителен елемент от житейския поток е развитието - както в личностен план, така и като екип. Защото всеки един от нас ежедневно учи нови неща, дори от хора, които не са пряко свързани с нашата работа. Много е важно личностното развитие. Човек трябва да може прецени какво не знае и да се обогати като личност и професионалист с повече познания.

Румен Статков, художник

Досега не си бях задавал въпроса за мениджмънта или как съм се продуцирал дотук, при условие, че всъщност го правя сам.

Най-напред заложих на себе си, защото пет години тройно пъти повече рисувах от всички останали деца в художествената гимназия и пет години не ме приемаха в Академията поради липса на връзки. През тези пет години работих върху себе си. В следващите пет години завърших с овации специалност „Графика“, която избрах, за да изуча всички техники. Тоест аз съм влагал в себе си 15 години. И в един момент се оказва, че един художник, който е равен на пет художника, тоест може да прави пет различни неща, тоест познава си способностите, и ако трябва да си мисля първо важно нещо – човешкият ресурс, да вложиш.

Второто важно нещо, ако си мениджър, е да се посветиш на човека, с когото ще създавате продукта. Излизайки от Академията използвах всяка секунда, за да се впусна в новите течения. Участвах и в политическата реклама - с портрети, шаржове, карикатура... За две години изрисувах всичко живо, което беше в и извън парламента.

Много е важно човек да предвижда нещата, да е проницателен, да гледа напред и ако има възможност, да работи като за двама. Защото утре не се знае какво ще стане. Вселената и всичко около нас се движи. Така започнах и детска илюстрация на книжки.

Паралелно започнах работа по живопис и бях натрупал над 100 платна. И никой не знаеше за тях. Защото човек не бива да бърза, преди да е напълно готов. Трябва да се използва най-удобният момент. Когато няма нужда, по-добре да не правим изложба. В цялото това лавиране е много сложно.

Заедно с това се появих и по телевизията. С Нери Терзиева уцелих точния човек, който много ми помогна да реализираме идеята рисуването върху стъкло по музика, изпълнявана на живо от Борис Христов и ансамбъл “Филип Кутев”. Резултатът беше следният – цяла България разбра кой е художникът, който рисува на живо.

Ако това е продуциране, мисля, че съм се справи добре. Последната ми радост са заниманията с най-малките деца, защото идва време да предадеш това, което умееш на някой друг.

Спас Сливков, управител на OLX

Първият съвет ще бъде цитат на един учен и статистик – „Вярваме в Господ, всички останали трябва да донесат данни.“ Това е първото нещо, за което се сетих. За щастие нашият бизнес позволява изключително много, но не само той. Ние седим върху огромно количество данни, но погледът ни е малко замъглен от нашите лични виждания за нещата. В бизнеса понякога обръщаме внимание на локални клиенти: „О, виж какво пишат клиентите!“. Да, но това са шепа хора. Не че не трябва да ги слушаме и учтиво да отговорим, но трябва да видим какво прави масата, ако искаме да вземем адекватно решение. Понякога си мисля, че позволяваме на най-локалните, които са наистина малък процент, да изкривят представата ни. Това е working progress.

Второто нещо за успешно развитие са проучванията. В онлайн бизнеса може би е малко по-лесно от други бизнеси, но ние постоянно правим тестове в различни посоки, за да разберем какво ще сработи. Например, коя е оптималната цена за даден продукт? Когато го предлагаш можеш само да предполагаш каква би била тя. Може да проучиш пазара, да вземеш някакви данни, но докато не го пуснеш и не видиш реакцията на потребителите, няма да знаеш реално. Може да представиш на различните категории потребители различни цени и да видиш те какво са готови да приемат. Затова най-добрият начин да тестваш нещо, е като тестваш самите потребителите.

Другото важно нещо е по-скоро свързано с компанията Naspers, от която ние сме част от 7 години. През 2015 г. тя стана на 100 години и това е много сериозна история. Защо тази компания е успяла да оцелее толкова дълъг период и да се развие? Защото заедно с потребителите, които еволюират от едно поведение към друго, компанията също се е адаптирала. И благодарение на това, цената на акциите и днес продължава да расте.

В бизнеса има два много важни опорни стълба. Това, което не може да бъде копирано и преобърнато – са марката и екипът. Всичко друго се копира, въпреки, че марката понякога се копира, но все пак има някакви закони за това. Затова ние изключително много инвестираме в тези два стълба.

Не на последно място смятам, че в бизнеса трябва да има определена доза морал, консистентност и мислене за бъдещето. Видял съм много сайтове за обяви в зората на интернет, които си мислеха за бързата печалба, вкараха черна оптимизация за търсачки и решиха, че ще се издържат от обяви за секс услуги и т.н. Потребителите не са глупави – те веднага виждат, когато нещо е истинско и когато просто някой се опитва бързо да им вземе някакви пари.


 


 


 


 

Facebook comments