fbpx Представяме Димитър Михайлов, собственик на BB Team (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 31

Представяме Димитър Михайлов, собственик на BB Team (ВИДЕО)

„Какво е за вас успехът? Пари, семейство, екзотична екскурзия...? Каквото и да означава той, ние можем да ви помогнем да го изживеете здрави и енергични.“ С тези думи Димитър Михайлов, собственик на BB Team, представя своята компания, а тя се занимава с уелнес коучинг. „Животът на скорост е факт, както е факт, че ние, като човешки същества, не сме способни да се справим със стреса, който ни заобикаля“, е философията залегнала в дейността на фирмата.

Идеята за създаването на фирмата започва в тийнейджърските години на Димитър Михайлов. Той се занимава със спорт от най-ранни години – първоначално с гребане, след което с вдигане на тежести. В онези времена материалите за спорта като начин на живот са много оскъдни и така се ражда идеята информация за вдигането на тежести да бъде качена онлайн. В резултат се появява BB Team – на 12 септември 1999 г. „Година след година се зараждаше едно общество на хора, които тренираха, грижеха се за себе си и търсеха отговор на въпроса какво е това да сме добре и да се чувстваме здрави. За мен това беше хоби и ми беше изключително интересно“, обяснява Митко.

Междувременно той завършва информатика, започва работа като програмист и няколко години по-късно разбира, че неговото призвание е друго. „Ден след ден, с увеличаването на нашата аудитория, аз виждах симптоматика на едни и същи проблеми. Например синдромът 1.1 – какъв в той? Най-често задаваният въпрос на 1 януари всяка година е „Боже, какво се случи с мен?“. Обикновено след Коледа и Нова година, поради приетата повече сол, задържаме вода и хората започват да търсят отговор на въпроса и да се опитват да влязат във форма.“

Години наред BB Team се развива като комбинация между уикипедия и медийно ориентиран сайт, в който се публикува научно аргументирано съдържание. „Много отговорно подхождаме към това какви сведения използваме“, обяснява Димитър. В същото време BB Team ползва бизнес модела с рекламни площадки, които рекламодателите използват за своите кампании. „Така се оказахме в сериозна дилема – все повече идеологията на рекламодателите не беше в унисон с нашата. Все повече и повече трябваше да рекламираме бисквити за отслабване или чайове – неща, които никой човек, който е дръзнал да се занимава с наука, не може да обясни как работят. Защо? Защото не работят.“

Така се стига до задънена улица относно модела с рекламите. Причината – екипът има много ясна идеология, на която държи, и висока степен на доверие от страна на своята аудитория. „Бяхме на кръстопът. Какво да направим? В същото време обаче имахме много голям опит в това да съблюдаваме различни цикли. Платформата ни реално представлява своеобразен софтуер, чрез който можете да следите прогреса си и да отчитате вашето поведение през деня – как сте се хранили, как сте се движили, каква е оценката ви за съня и т.н. Проследихме много различни сценарии на това, какво правят и какво не хората и кое ги кара да продължават напред. Анализирахме поведението на над 220 хиляди наши потребители. Разбрахме, че въпросът не е само в това, да си намерим една диета или една тренировка и да я правим като тялото само се конфигурира.

Всеки един човек е абсолютно уникален и си задавахме въпроса – когато правилата или общите съвети не работят за дадения човек, какво се случва? Събирайки този опит започнахме да проследяваме какво се случва. Бидейки един медиатор, изпращаха ни много и различни въпроси – „Получих тренировъчна програма от човека X, получих диета от човека Y, добри ли са?”. И разбрахме няколко неща, едно от основните, сред които е, че идеята за персонализирана услуга е абсолютна химера. Използваха се шаблони и ако не успееш, това се отдаваше на различни странични фактори, като например, че не си положил усилия. Пред нас стоеше въпросът как можем да подобрим това положение и да предложим наша собствена услуга. И започнахме.“

Екипът на BB Team търси универсален отговор на въпроса какво кара хората да се променят – да променят един навик към друг. За да се случи това обаче е много важно да се разбере, че първо, екипът няма да може да помогне на всички, второ, че са важни трите отговора „да“ на три въпроса. „Ако искаме да сме сигурни, че един човек ще може да се промени, трите въпроса с отговор „да“ трябва да бъдат – дали го иска, дали е готов и може и дали обстоятелствата са адекватни? Нашата основна задача е чрез препрограмиране на движението във вашето ежедневие, адаптиране на навиците ви да се храните и да почивате, да изградим една карта, която от точка А, където се намирате в момента, да ви отведе в точка Б, където искате да бъдете.

Правилата в бизнеса

Звучи клиширано, но не намирам особен смисъл в това да жертваш здравето си, за да спечелиш пари, с които после да опитваш да го поправяш.
Мое основно правило е, преди да се впусна към дадена цел, да имам ясна преценка, дали въпросната е реалистична.
Ако е, следва второто ми правило, дали отговаря на ценностната ми система. В сферата, в която се развиваме с BB-Team, може да се печели лесно и много, ако позанемариш морала си. Стараем се да не попадаме в тази токсичност.
И за финал моето трето правило: да продължавам да уча, прилагам и предавам на другите. Колкото повече можещи, толкова повече за всички ни.

Най-важният момент в процеса на промяна на всеки един от нас е себеосъзнаването. Често се сблъскваме в думите: „Правя всичко както трябва, а нищо не става“. Затова с колегите ме сме изградили златно правило – не вярваме какво ни казват клиентите, а вярваме на това, какво те правят. И следим за него. За целта регистрираните с акаунт в платформата BB Team въвеждат физическата си активност за деня, как са се хранили, споделят други бележки – като например прекалена консумация на кафе за деня, часа сън и др. А когато всичко това се записва, много лесно след това се анализира поведението. Ние сме забранили думата проблем и няма да чуете тази дума от нас. Каквото било – било, оттук нататък може да става все по-добре и това зависи от вас самите.

Много е важно какво конвертираме в името на успеха. Може да конвертираме усилия, риск, безсънни нощи... всичко. Но не трябва да конвертираме собственото си здраве. Защото, веднъж загубено, то никога не се връща“, заключава Димитър Михайлов.

 

Изключителни партньори на петия сезон на проекта "Мениджърите споделят" са премиум уискито Chivas Regal, автомобилите Volkswagen, премиум бранда дизайнерски мебели KARE Sofia, в чийто шоурум се провеждат и заснемат мениджърските срещи, българската технологична компания Team VISION Bulgaria.