fbpx Представяме Жюстин Томс, собственик на агенция ABC Design and Communication (ВИДЕО) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме Жюстин Томс, собственик на агенция ABC Design and Communication (ВИДЕО)

Мениджърите споделят – сезон 4, част ХVII

Представяме Жюстин Томс, собственик на агенция ABC Design and Communication (ВИДЕО)

Бизнесдама и арменка по произход, Жюстин е и един от най-любимите ни автори в "Твоят бизнес". Тя се включи в проекта "Мениджърите споделят" за да  представи своите успешни казуси и да сподели защо в корпоративния свят е толкова важно да имаш правила, които следваш. Жюстин смята, че българите не отстъпват по нищо на професионалистите от другите страни, а в някои аспекти даже ги и превъзхождат.

За себе си тя е повече от скромна. "Правя бизнес от 20 години. Имам няколко фирми - някои оставих за себе си, други продадох. Наскоро навърших 40 и реших, че трябва да имам повече време за семейството и за себе си, затова работя с по-умерено темпо. Отделям време и за някои каузи, в които вярвам. Имам три деца и те са много важна част от моя живот. Фирмата, която имам сега се занимава с дигитален маркетинг. Работим главно за България, Европа и САЩ. Правим опаковката на бизнесите, нещо, което е много важно. Българският бизнес малко страда от това, че не се грижи за опаковката си и за пътуването си до клиентите, затова виждам в това голяма ниша за развитие.".

Жюстин винаги има с какво да ни изненада - написала е няколко книги, преподава от 10 години в НБУ (смята това за кауза) и вярва, че няма невъзможни неща. В правенето на бизнес тя е категорична, че освен всичко друго, винаги търси и удоволствието - "Ако не ми е приятно едно нещо, не се захващам с него. Не всичко е цифри, данни и показатели - трябва да има и удоволствие в правенето на пари, не те да са просто самоцел".

Жюстин споделя и свои бизнес казуси, защото смята, че ги е решила успешно.

"Три години след като стартирах своя бизнес имах много голям клиент, който беше изключително ключов за мен по това време. Един ден един човек от конкурентна фирма ме покани да изпием по едно. Седнахме в една кръчма, а той ми кажа "Ех, Жюстин, Жюстин, няма вечни клиенти". Така ми съобщи, че ми взима този ключов мой клиент. Аз тогава три дни не спах, много ми беше криво. Накрая обаче се оказа, че този клиент, типично по български, остана към нас с една много голяма неизплатена сума пари. Тогава си казах - супер - аз нямам нужда от такива клиенти, които не си плащат. Всъщност аз се отървах много лесно. Предполагам, че този клиент е постъпил така и на другото място. Няма фатални неща - ако някой иска да си тръгва - да си тръгва.

В тази връзка - ще ви разкажа и за един друг мой казус - един от хората в екипа, на когото държах наистина много в един момент реши да си тръгне. Аз смятах да се оттегля от компанията и да оставя него да я оглави. А той си замина по някакви причини. Тогава си казах, "Леле, ами сега какво ще правя". Обаче точно в този момент отдолу изгряха на други хора от екипа, които имаха страхотен потенциал. Така разбрах, че някой като си тръгне, отваря място за развитие на други. Никога не е фатално - нито да загубиш клиент, нито ключов човек от екипа. Винаги има решение!".

Ето и бизнес правилата на Жюстин Томс, посветени на някои от най-популярните български поговорки:

“Сговорна дружина – планина подвига” – вярвам в екипната работа и смятам, че двама или трима души могат да измислят повече неща от един. Много вярвам в моя екип и много държа да ми е хубав екипа, а хората ми да идват с удоволствие на работа, а аз да работя с тях с радост. Ако има напрежение – се раздвижваме в други посоки. Работя много за екипа си – те са ми по-важни понякога от клиентите.

“По дрехите посрещат, по ума изпращат” – Обичам това правило. С годините човек се научава още от първа среща да усеща дали ще стане бизнеса, или не. И дори в началото да се подмамиш от идеята – от първата среща вече знаеш дали ще можеш да работиш с някого в определени насоки.

“Всяко чудо за три дни” – На нас, като мениджъри, често ни се случва да гасим пожари – винаги има някакво напрежение – някой клиент е недоволен, друг си тръгва, с трети има други проблеми. Тук аз прилагам правилото “Всяко чудо за три дни”. Ако е добре подредена къщичката, не може нещо малко да те разклати и да те притесни. Ако единият клиент си тръгне, ще дойде друг. Ако единия клиент е доволен, другият ще мрънка. Ако отдаваме прекалено много внимание на всяко нещо, то не може да се върви напред. От друга страна обаче, в бизнеса, ако мога да перифразирам — трябва да правим по едно чудо на всеки три дни. Ние, предприемачите трябва да правим чудеса, трябва да бъдем серийни чудотворци.

“Няма невъзможни неща” – убедена съм в това. Всички най-велики предприемачи са били луди глави и са вярвали в невъзможното и затова са постигнали своя успех.воя успех. 

Facebook коментари