fbpx Александър Алексиев – съдружник SAT Health | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят, сезон 5, част 9

Александър Алексиев – съдружник SAT Health

Александър Алексиев има повече от 12 години опит във фармацевтичния бранш. През последните 10 години е част от екипа на една от най-големите в света анализаторски компании.

Отскоро Александър има и собствена компания, която се занимава с анализи на данни, визуализации, технически решения и нещо, което е съвсем ново у нас - разработва програми, които са в помощ на пациенти.

"Българският пациент често е неглижиран. Аз се заех да измисля начин как да подпомогнем хората по пътя към излекуването им. Реално ние им помагаме да вървят по-лесно по тежкия административен път, когато имат нужда от определени лекарства. Истината е, че това е труден процес. Никой не обяснява на пациентите какви изследвания им трябват, какви документи трябва да набавят... В България това е голям проблем. В другите държави тези услуги са достатъчно разпространени и много по-добре развити.", казва с доза тъга Александър. Той обаче е оптимист, че благодарение на тази социална насоченост на компанията му, ще може да помогне, а и вече го прави, на много хора, които имат нужда от това.

Екипът на SAT Health се занимава само с пациентски програми. Компанията извършва анализи на данни и на определени пациентски изследвания. "Те са интересни както за самите производители, така и за министерството на здравеопазването и здравната каса.", казва Александър.

Неговите правила за успех в бизнеса

Александър е немски възпитаник и признава, че за него правилата са изключително важни. "Във всяка една от корпорациите, в които съм работил, правилата са били закон. Уважавам това и винаги съм се стремял да ги спазвам. Понякога обаче се е налагало, за да успея да заобиколя някои правилата, за да мога да се обърна към човешката страна на проблема."

Но все пак, на първо място за мен е: Никога да не си позволявам да лъжа клиента. Това е закон номер едно!
На второ място - никога не създавам грешни очаквания и впечатления у клиента. Затова и когато наемам хора, винаги държа да им се изясни много точно какво се очаква от тях, за да няма никакви разминавания в представите.

Моето трето правило е винаги да поглеждам първо човешката страна на нещата. Да, има правила, които трябва да се спазват, но когато ги приложиш към някого конкретно, е редно да обърнеш внимание и на чисто социалният елемент. Това за мен е изключително важно.
Освен това имам своя бизнес максима - никога не поставям на първо място печалбата, защото отново човешкият фактор е много важен за мен. Понякога дори си позволявам да загубя, само и само да помогна на някого. Може да звучи популистко, но често ми се случва.

И не на последно място - едно от най-важните за мен правила е всичко, което правя, да намеря начин да го пречупя през призмата да бъде полезно за обществото. Развивайки един модел, винаги се опитвам в последствие да го наложа в различни области. Ето, сега с работата по пациентските програми - идеята ми е да покажа, че този модел работи. Той не изисква големи усилия и финансиране, а е нещо, което самата държава би трябвало да направи. Надявам се, създавайки такъв модел на работа, да променя културата и на пациентите, и на лекарите, така че да има полза за всички. Да, сложно е, но ако не пробваш, няма как да знаеш дали ще се получи. Аз вярвам, че всичко е възможно, ако имаш желание да го направиш".

Проектът се реализира за пета година със съдействието на Chivas Regal, Team Vision, Volkswagen, KARE България.