fbpx Мениджърите споделят – сезон 3, част XII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 3, част XII

Проект на списанието

Мениджърите споделят – сезон 3, част XII

 

Новите ни гости в проекта "Мениджърите споделят" са Петър Горялов и Елена Желязкова. Петър работи с интелекта на лидерите и ги провокира да открият собствените си възможности, той е от хората, които вървят до мениджърите и е коуч - една от новите професии, които набират огромна скорост. Елена пък борави със стотни от стотинката и тя е като "финансов" лекар за всяка компания - на нея всичко се казва. От 15 години ръководи собствената си счетоводна къща. Ето как двамата ни гости виждат успеха в бизнеса днес.

Петър Горялов, Основател и изпълнителен директор, DreamersDo

В нашата професия вярваме, че всеки управител има своя мъдрост и нашата роля е да я извлечем, а след това да го подкрепим с честен разговор, с въпроси и чрез слушане, да направи своите вътрешни победи и да реализира целите на компанията.

Преди 10 години основах първата компания за коучинг в България по организационно лидерство, към която година по-късно се присъедини моята съпруга, с която създадохме това, което е компанията днес. За мен всичко започна през 2004 г., когато бях награден от Карли Фиорина, тогава изпълнителен директор на HP за целия свят. На церемонията тя каза: „Вие сте едни от най-добрите търговци в света, успяхте да направите успешно сливането на двете водещи технологични компании - Compaq и HP, но ви остава една последна крачка, която е най-трудната. Да прескочите стената, която е вътре във вас“.

По онова време „чертаех тавана с нос“ образно казано и мислех, че няма по-добър от мен, но видях, че съществува нещо много по-голямо от това да си постигаш само резултатите.

През 2006 г. напуснах представителството на HP в София, като дори продадох апартамента си и акциите в Compaq, за да уча в Калифорния от експерти на световно ниво, които работят с изпълнителни директори в Силициевата долина. Когато се върнах в България, реших да създам компания, която да е ресурс за изпълнителните директори, защото видях, че чрез един човек можеш да подкрепиш цяла компания, а оттам - индустрия и дори икономиката на страната.

За мен всичко тръгна от момента, в който казах: „Спирам да се оплаквам и насочвам цялото си внимание само върху това, което мога да променя“. Оттук и един важен принцип – фокусирай се само върху това, върху което имаш влияние. Малко след като основахме компанията, осъзнахме, че всъщност още няма пазар за нашите услуги и, без да сме го търсили, се оказахме пионери на цяла една индустрия – коучинг индустрията, която задвижихме с други съмишленици с визията, че тя ще има положителен ефект върху всички останали индустрии в идните 10-20 г. и затова е нужно да се постави още от самото начало на световно ниво.

В началото един мениджър ни каза, че едва ли някой изпълнителен директор би искал да го съветваме. Ние обяснихме, че не съветваме, а задаваме въпроси. И тогава той възкликна: “О, моят шеф не обича да му се задават въпроси!” Истината е, че на по-дълбоко ниво няма човек, който да не обича да чуе своята мъдрост и да бъде подкрепен. А проблемите и решенията тръгват от мениджмънта.

Второто важно нещо – никога не подценявайте това, което може да направи един човек. Всеки един от нас като управител има огромен потенциал да промени реалността през собствения си бизнес. На десетата година е уникално да се обърнеш и да видиш как си подкрепял управители и компании, включително в индустрии, където има корупция и манталитет на оскъдица, и си бил ресурс за изпълнителни директори и организации, освен да увеличат финансовите резултати по устойчив начин, да подобрят и средата в България през продуктите и услугите си.

Бих искал да обърна внимание и на въпроса, с който сме се провокирали и винаги ни е давал сила и посока – „Кое е следващото нещо, което ни е страх да направим тази седмица?“. И да го направим.

Третото нещо: „Кои са най-добрите в света, от които искаме да се учим и после да интегрираме наученото в България?“

Четвърто: „Има огромна разлика между „Аз знам“ и това да имам практика от 10 хил. часа.”

Пето: “Никога не слагайте фокус само върху ниските цени. В повечето случаи не са печеливши в дългосрочен план - имаме достатъчно примери в България. За мен въпросът е как можете да добавите стойност за клиента и да се замислите как да увеличите печалбата си, за да имате разработки, да създавате нови продукти и услуги и реално всички да допринасяме за икономиката.”

Елена Желязкова, собственик и управител на счетоводна къща „ДEA 2001“

Основах фирмата си през март 2001 г. Преди това съм работила в данъчна администрация, била съм главен счетоводител и финансов директор на производствени предприятия. Докато работех там, установих, че в сферата на дребния и отчасти на средния бизнес, външното счетоводно обслужване е икономически много по-целесъобразно и оправдано. Затова се насочих точно към тази сфера. И това е едно от нещата, които бих дала като съвет – много е важно да определите към кого е насочен вашия продукт или кои ще са вашите клиенти, за да знаете как да подходите към тях.

При нас проблемите идват от динамиката и тълкуването на данъчното законодателство. В края на всяка година, през ноември, се променят данъчните закони, като преди това се дискутират два месеца и накрая излиза вариант, който няма почти нищо общо с първоначалния. Ние в рамките на месец трябва да се запознаем с последните решения, да ги представим на клиентите си и от 1 януари те да започнат новата година изрядни. Естествено това ни създава доста големи проблеми. Но най-големият беше когато България се присъедини към ЕС. От 1 януари 2007 г. влезе нов режим за облагане на ДДС, също така с оглед хармонизиране с европейските директиви се промениха останалите данъчно-осигурителни закони. Влязоха цели нови раздели. Тогава работата беше огромна и много много динамично трябваше да се вземат решения.

Ще формулирам много кратко моите съвети за успешен бизнес: Да определим правилно стратегията си за развитие – в кой сегмент от пазара искаме да се позиционираме, какви цели си поставяме, какъв резултат искаме да постигнем. Уважението и лоялността към клиентите, и взаимното доверие са в основата на съществуването на всеки бизнес. Не може и без уважение към служителите – нужна е екипност. Друг фактор е усвояване и прилагане на новостите – информация, техника, технологии. Накрая – бъдете винаги информирани и повишавайте постоянно вашата компетентност.


 


 

 

Facebook коментари