fbpx 9 абсурдни грешки при онлайн презентациите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

9 абсурдни грешки при онлайн презентациите

Вчера успях да отговоря на няколко важни имейла, прегледах Фейсбук профила си и обядвах – всичко това, докато гледах поредната онлайн презентация. Не съм горд с тази си„ многофункционалност“. Но не съм и единственият, който така в последните месеци гледа онлайн презентации, уебинари или е-обучения.

Днес, в условията на преобладаваща онлайн комуникация, почти на всеки се налага да презентира онлайн – пред колеги, клиенти, партньори. Това от своя страна напълни мрежата с огромен брой убийствено смешни видеоклипчета с абсурдни грешки на презентиращите.

Тази статия няма да описвам вече известни дефекти като пищящи прощъпулници зад презентиращия или забравен включен микрофон, а ще ви запозная с по-стряскащите абсурди, на които са склонни някои онлайн презентатори и как могат да бъдат избегнати.

Първи абсурд – визуални ефекти

Облечете дреха на райета или с цвета на фона на стената зад вас. Така ще постигнете ефект от зората на киното, наречен „плаващата отрязана глава“. Друг киноефект, познат от зомби и съспенс филмите, можете да постигнете като стоите пред прозорец или ярко светеща лампа отзад – тогава лицето ви ще е тъмно, а фонът светъл и ще бъдете мистериозен „негатив“.

Правилно: сложете лампа пред и малко над лицето на презентиращия и внимателен избор на фона. Евентуално дигитален заден фон (ако изглежда добре на екраните на публиката!). Дрехите да са в светли едноцветни тонове, в никакъв случай блестящо ламе и пайети.

Втори абсурд – позициониране спрямо камерата

Презентиращият показва част от лицето си – типично само челото, зад което се помещава могъщият му ум. Друг вариант е да се стои в непосредствена близост до камерата – този ракурс помага на хората да представят иначе нормален нос или бузи като тройно по-големи.

Правилно: разстоянието до камерата следва да е около една протегната ръка. Така, когато надигнете любимата си половин литрова чаша с кафе, няма да закриете камерата с дъно с надпис Made in China. А когато жестикулирате, дланите ви няма да са размазано петно на екрана на зрителите, нито да изглеждат като ръце на трол.

Трети абсурд – погледът

За мнозина няма по-красиво лице от собственото им, затова, докато презентират, те не откъсват погледа си от своя лик. Разбира се, тази липса на очна връзка натъжава публиката, особено след като в началото им е казано да си държат включени камерите, затова те също започват да анализират своя образ в галерията на участниците и пропускат останалата част от презентацията.

Правилно: гледайте винаги окото на камерата. Очният контакт е един от първите невербални сигнали, на които дори невръстните бебета реагират. Затова е от огромна важност да присъства в арсенала на презентиращия, който цели въздействаща презентация.

Четвърти абсурд – „седянка“

Презентиращите много обичат да говорят седнали. Любимата поза е полуизлегната с подтекст: „Келнер, донеси още две големи!“. Основанието да се седи, е, че седенето щади организма, умората е по-малка, освен това нали цялата аудитория също седи пред екраните си?!

Правилно: в идеалния случай застанете прави, използвайте допълнителна камера или повдигнете компютъра на високо. Седналият човек притиска диафрагмата и гласът му звучи приглушено и пискливо. Такъв глас просто подканя публиката да започне да се занимава с нещо друго.

Пети абсурд – слайдове

Изборът обикновено е или твърде много с надеждата, че аудиторията мечтае да чете и слуша с часове. Или твърде малко, защото е нямало време за подготовка и се „импровизира“.

Правилно: всяка важна част от презентацията трябва да има свой слайд с ясно формулирано изречение. Прехвърлянето към нов слайд има за цел да привлече погледа на зрителя, (особено ако той се опитва да върши и нещо друго през това време). Препоръчва се между слайдовете публиката да вижда лицето на презентиращия, докато говори.

Шести абсурд – скука

Ето няколко начина презентаторът да стане скучен. Монотонен и/или тих глас (може би се изучава в семинарията). Или на екрана от 15 минути стои безмозъчен клипарт, а отзад идва приглушен глас (подходящо при хипнотичен сеанс). Или вместо слушалки с добър микрофон, се разчита на естествената ехтяща акустика на стаята. Или просто говоренето продължава повече от 5 минути...

Правилно: винаги използвайте качествен микрофон (този, на смартфона, не е за тази цел!) Ако сте прави, гласът ви ще звучи силно и убедително, ако все пак седите – изпънете гърба и дишайте правилно. Планирайте на всеки 5-10 мин. да ангажирате публиката с нова ключова точка, въпрос или поне смяна на слайда, иначе ще се върнат един по един към своите си дейности.

Седми абсурд – айсбрейкъри (разчупване на леда)

Защо някои презентатори наричат айсбрейкър въпроса: „Какво е времето при вас?“ и след това всеки участник споделя моментната метеорологична ситуация пред дома си? Други, за да спестят време, казват едно „Здравейте!“ и започват директно презентацията си, оставяйки закъснелите участници да се досетят какво е било казано (това се нарича „включване в движение“).

Правилно: винаги започнете с подходящ айсбрейкър. Може всеки да се представи (ако е подходящо – например за нови членове в екипа) или да се попълни някоя анкета, или да се дадат технологични указания за формата на презентацията (всичко, само не и пълна тишина, с образа на презентатора, който навел глава, пише нещо на компютъра си).

Осми абсурд – вниманието на аудиторията

Ако презентиращият е с даскалски манталитет, обикновено се отправя заплахата, че накрая на презентацията или уебинара ще има тест – като че ли това ще уплаши някого!

Правилно: вашият екип се нуждае от разнообразие и енергия в онлайн комуникацията. Често обобщавайте главните точки, покрити до момента. Редувайте слайдове с текст и картинки с емоционално въздействие. Включвайте участниците с въпроси или стартирайте дискусии. Отговаряйте на всички зададени въпроси.

Девети абсурд – Windows и прозорците му

Нищо по-забавно няма за публиката да открие с какво още се занимава презентаторът, когато той случайно превключи на друго отворено приложение. Това може да са напълно секретни цифри в таблица за инвестициите или ценова оферта до клиент, или дори някой клип, подходящ за възрастни.

Правилно: преди да презентирате онлайн, затворете всички приложения, от които нямате нужда. Ако ще включвате интернет, почистете историята на търсенията си. Ако ще пускате филм, проверете дали се вижда и чува през платформата за споделяне. Ако работите на два монитора, внимавайте, дори повече!

Но ако все пак такива абсурдни грешки вече са се утвърдили в стила на презентиране или презентаторът счита тези съвети за излишни, винаги може да оставите палавото отроче на заден план да покаже клоунските си умения. Конкретната презентация от това може само да спечели!