fbpx Представяме: Оана Пиперова, управител на Comparex България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – сезон 4, част I

Представяме: Оана Пиперова, управител на Comparex България

В края на м. февруари стартирахме четвърти сезон на проекта ни „Мениджърите споделят”. И тази година вярваме, че ще ви срещнем с 40 изключително мотивиращи личности, от които със сигурност всеки има какво да научи. Днес представяме Оана Пиперова, която е румънка, но България е нейния живот и семейство от много години. Тя е една от лидерите дами в ИТ бранша и е начело на технологичната компания Comparex България. В следващото ВИДЕО тя споделя какво е нейното кредо, за това да си успешен днес.

 

Аз отдавна следя проекта „Мениджърите споделят” много подробно и много се радвам, че сега съм част от него. Цял живот съм работила в корпоративния свят, в различни международни фирми. И това, което чувам от хората, развиващи  собствен бизнес, за нас е нещо коренно различно. Колкото и да звучи странно, понякога установявам, че говорим на различни езици. След като четох интервютата от предишни години на хора, създали бизнеса, в който работят установих, че важните за тях неща са различни от тези, които са важни за нас. И ги уважавам още повече.

Работила съм за американски корпорации, а в момента работя за малка по германския стандарт немска корпорация. Всъщност е една от най-големите IT фирми в света, топ 5 партньор на „Майкрософт“. Открихме нейния офис в България през 2012 г. За нас успехът означава клиентите да са доволни, и когато продължават да ти се обаждат с въпроси и да ти казват: „Добре, аз взех този продукт, сега имам друго предизвикателство, ще ми помогнете ли?“, значи сме успешни. 

Искам да обърна внимание на един факт, особено значим за жените от IT сектора – много е важно да не те е страх от това, което говорят хората, да не се чувстваш виновна, че вкъщи те чака „втория бизнес“ - „Къде си, кога ще си дойдеш, защо те няма, какво ще ядем, имаме домашни…“ – всъщност това е валидно това е за всеки от нас. В някои случаи и за мъжете.

Трябва да имаш смелостта да вървиш напред, да вярваш в това, което правиш, да си задаваш въпроса: (при жените е с много по-голяма тежест)„Дали ще се справя? Дали съм по-добра от другите, дали мога?“. И да отговориш: „Да, може да не съм най-добрата, но ако давам всичко от себе си, ще се справя.“
Тук ще отворя скоба и ще кажа, че това е валидно и за младите. Често те идват на работа с големи претенции и това е, защото нямат опит. Не че са лоши и искат много пари, просто не са научени първо да работят и да се стараят, за да натрупат опит.

Много важно за успеха е да имаш стратегия, която обаче да е приложена добре. Иначе - има един израз, че „ще я изядеш още на закуска”. Може да имаш идеална стратегия, но ако нямаш план, последователност, ако не се бориш за това, в което вярваш, нещата не се получават. Да, може да стигнеш донякъде, но няма никога да си добър.

Разбира се, много важни са хората и екипът, с който работиш. Аз винаги съм гледала да съм заобиколена от хора, от които имам какво да науча. Защото човек се учи, докато живее и това е единственият начин да продължиш напред. Да не те е страх да въвеждаш нови неща, особено ние в IT бранша, които дори не можем да си позволим да не го правим. Ще дам пример с облачните услуги, които са нашият бизнес – когато започнахме, повечето хора нямаха идея какво означава това. Ако се откажеш по средата, няма как да спечелиш.

Не на последно място, хората, създали своя бизнес, говорят за страст. При нас, в големия корпоративен свят може би е малко по-различно. Не знам дали е страст това, което правя, но когато стана сутрин и мога да си кажа: „Пак ще правим нещо страхотно!“, мисля, че колелото върви напред.