fbpx Мениджърите споделят – част XVI | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мениджърите споделят – част XVI

Проект на списанието

Само преди няколко дни проведохме и последната среща от проекта „Мениджърите споделят“. През годината пет пъти събрахме изявени мениджъри и собственици на бизнеси, които споделиха техните съвети как днес да правим успешен бизнес. Заедно с това, те разказаха и казус от тяхната компания. Чухме изключително интересни и любопитни и много пъти тежки ситуации, пред които са били изправяни мениджърите, от това дали да оставят компанията да фалира, до борбата да се преборят с държавата за правата си. Книгата ще бъде факт в края на годината. А до тогава – продължаваме да ви срещаме с мениджърите.

 


 

Ваня Ананиева, собственик и управител на езикови училища “Интелект”

Училища „Интелект“ са от 14 години на пазара и в момента разполагат с шест бази на територията на София. Тенденцията е да започнем да се разширяваме и в страната. Нашият бизнес изисква постоянен контрол. Високите критерии за това, да обучаваме хората на чужди езици в столицата, дори ни накара да откажем да предоставим нашата марка като франчайз, когато имаше такива запитвания. С гордост мога да кажа, че 18 500 е бройката на обучените от нас курсисти само в столицата. В момента имаме около 1200 човека, които обучаваме.

Контролът е нещо много важно и трябва да бъде осъществяван по всяко време и навсякъде. Така можеш да бъдеш сигурен, че мениджърът, който отговаря за дейностите, наистина се справя добре.

Правилата за успех не са сложни. Първото е да обичаш това, което правиш. Нашият слоган е „Учи с удоволствие“. Той експонира, че преподаваме с удоволствие. Трябва да се трудиш усърдно и безрезервно. Няма как работата да върви, без да имаш нагласата за това, че ще се лишиш от личното си време за сметка на работата. Много важен е екипът, с който работиш. В нашата компания има мениджъри от 14 години и смея да твърдя, че се справят наистина добре. Разчитам изключително много на хората си. Именно затова инвестирам в тях и им осигурявам повишаване на квалификацията, положителни емоции и, разбира, мотивиращо възнаграждение. Няма как без тези неща да разчиташ, че човекът срещу теб ще има мотивацията и желанието да работи.

В работата трябва да има всеотдайност! За да може един клиент да бъде доволен, трябва да види, че ти си посветил цялото си сърце на това, което правиш. Съответно доволният клиент ти води следващият клиент. Това е най-добрата реклама.

За нас е важно правилото - непрекъснато въвеждай иновации. Ние никога не използваме традиционни методи на обучение. Нямаме познатия формат „Вземи тази тетрадка и химикалка и напиши думата 20 пъти“. Учебните процеси трябва да бъдат разчупени и да преминават забавно. Тестовете се правят дистанционно.


 

Лъчезар Главинов, собственик и управител на фабрика за зимни облекла Диел Спорт

Тази година нашата компания навършва 23 години. Гордеем се, че сме един от малкото български производители, разработващи един специфичен, висококачествен продукт. Цикълът на продажби при него, за разлика от бързооборотните стоки, прилича малко или много на суббуфер, който произвежда бавни, но сравнително постоянни продажби. Собственикът на едно яке, например, го подменя на около две години. Колекцията, която тази година излиза на пазара се разработва за същия период от време. Въпреки по-бавните темпове на подготовка на новите колекции, ние в никакъв случай не трябва да изоставаме по отношение на технологии, бизнес модел, дизайн, мисъл в дългосрочен план и иновации. Именно това е нашата движеща сила. За да направим една наистина атрактивна, модерна, високотехнологична колекция, трябва да знаем какво ще се случва много далеч напред в бъдещето. И тъкмо защото произвеждаме висококачествени спортни дрехи за зимни условия, любима наша фраза е „Всяка снежинка е стотинка“.

Едно основно правило, което според мен е много важно, но рядко се набляга на него е, че трябва да има борба с посредствеността във всичките й измерения на бизнеса. В отношенията между хората, между клиентите, вътре в колектива, посредственост при материали, инвестиции в оборудване - на нито едно от тези места посредствеността няма място. За добро или лошо в Европа има много малко фабрики като нашата. Всички световни марки работят преместиха своето производство на Изток. Всички знаем защо направиха този факт – съкратиха разходи, срокове, но в голяма си част това стана за сметка на качеството. Нашата сила пък е точно обратното. Тя е в безкомпромисното качество.

Работата по развитието на марката е постоянен процес. Колкото по-успешна става тя, толкова повече усилия трябва да влагаме, за да я развиваме. През 23 годишната ни история постоянно работим, изграждаме, а също така инвестираме в марката D&L. Мога смело да кажа, че сме популярна марка, която от 18 години е разпознаваема и на европейския пазар. Тази година бяхме избрани и за любима българска спортна марка. Зад този успех стои именно работата по развитие на бранда.

Другото важно правило е, че трябва много бързо да тичаме напред. Това, че нашият бранш е от бавнооборотните стоки, изобщо не означава, че трябва да стоим и да чакаме да дойдат активните два месеца от годината, в които да работим и продаваме. Всеки ден трябва да гоним това, което се случва в света и дори да го изпреварваме, когато можем.