fbpx Наемите на офис площите нарастват | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Наемите на офис площите нарастват

Сделките за наем на офис пазара отбелязаха 9% ръст за периода януари – септември в резултат от активното търсене и засилващата се тенденция за отдаване на площи в строеж. Това показват данните от тримесечния доклад на компанията за бизнес имоти Forton.

През периода отдадените под наем площи достигат 105 000 кв. м. Като дял от общия брой сделки за деветмесечието те са 39%, основно заради големите подписвания през третото тримесечие. Най-значимото сред тях е наемният договор за 20 000 кв. м в новостроящ се проект Клас А в централната част на София.

„Трайно високият дял на наемите на площи в строеж свидетелства, че недостигът на качествени площи още не е преодолян. Не очаквам картината да се промени в краткосрочен план, като се има предвид, че завършените проекти в София през цялата 2016 г. няма да надхвърлят 60 000 кв. м. В допълнение повечето са с малки квадратури и няма как да отговорят на търсенето на големите наематели“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в компанията.

Като цяло третото тримесечие на годината бе силно като наемни сделки, но слабо като завършени нови проекти. Общото предлагане остава 1 803 000 кв. м клас А и Б проекти.

До края на годината няколко проекта се очаква да получат разрешение за ползване. Най-големият от тях, вече въведен в експлоатация, е Kambanite Green Offices с площ от малко над 10 000 кв. м в югоизточната част на София. Над 70% от сградата вече са отдадени под наем.

Към края на септември в процес на изграждане са били близо 210 000 кв. м, които се очаква да излязат на пазара през следващите 3 години. От тях близо 30% вече са договорени с наематели и това допълнително намалява риска от свръх предлагане в близките години.

Търсенето остава доминирано от IT и BPO бизнеса, който участва в около 60% от наемните сделки. Сред по-големите наемни договори, подписани през тримесечието бяха този с Cargil за 2 460 кв. м в SPS Tower, както и този с Adecco за 6,200 кв. м в Kambanite Green Offices.

Като бързоразвиващ се офис пазар все по-ярко се очертава Пловдив със своите близо 40 000 кв.м в процес на изграждане към края на септември. Подобно на столичния, и този пазар е доминиран от IT и BPO компании, които се разрастват или навлизат в града.

Наемите през тримесечието остават стабилни – 13 евро/кв. м за първокласни офиси в София, на локации в централната градска част и по големите булеварди. Наемните нива за висок клас площи в Пловдив се запазват около 8-10 евро/кв. м.