fbpx Представяме Мирослав Божилов, генерален директор на Paysafe за България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представяме Мирослав Божилов, генерален директор на Paysafe за България

Мениджърите споделят, сезон 5, част 28

Представяме Мирослав Божилов, генерален директор на Paysafe за България

Мирослав Божилов е генерален директор на Paysafe за България. Той управлява екип от над 1000 човека, а офисът в София, който ръководи, е най-големият офис на глобалната финтех компания Paysafe измежду повече от 10-те й офиса по света – Великобритания, Канада, САЩ, Австрия и други. Paysafe се занимава с развитие и поддръжка на продукти за дигитални разплащания, като най-познатият продукт на българския пазар е дигиталният портфейл Skrill. С него могат да се извършват разплащания при онлайн търговци или за онлайн гейминг, както и парични преводи. Сред дейностите на софийския офис на компанията са софтуерна разработка, както и редица оперативни функции – обслужване на клиенти, управление риска, нормативно съответствие и др.

Мирослав Божилов има над 15 години успешна кариера като консултант в САЩ в момента, когато получава покана да поеме ръководството на Paysafe в България. След кратък размисъл, той приема предизвикателството и възможността да се върне в България, и застава начело на българския офис в период, когато фирмата започва своя сериозен растеж както на глобално ниво, така и у нас. Успехите не закъсняват, екипът се разраства и от 600 човека по онова време днес те са вече 1000.
„Основен принцип, който спазвам в моята работа и който според мен е много важен, е да изслушвам – споделя Мирослав Божилов. – Изключително важно е да се изслушваме внимателно, независимо дали говорим с клиенти или с колеги. Защото в противен случай, освен че пропускаме важни нюанси и информация, губим и уважението на човека, с когото говорим. Умението да слушаме ни прави ефективни лидери.“

Друго важно правило в бизнеса е винаги преди старта на даден проект или преди взимане на важно решение, да се инвестира необходимото време, за да се създаде правилната структура и правилната рамка около проблема. „Важно е да погледнеш цялостната структура, без да се загубваш в детайлите, за да оцениш основните фактори и тяхната относителна тежест. По този начин успяваш да запазиш голямата картина. Важно е също така да умееш да се поучаваш от грешките“, смята Мирослав Божилов.

Като свое трето основно правило той определя колаборацията и сътрудничеството като начин на управление и изключва авторитарния стил. „Когато успееш да обясниш на хората около теб защо правиш нещо, какъв е смисълът и защо твоите идеи биха били успешни , тогава нещата се случват, защото има диалог и разбиране. Това правило е много важно, особено сега, в мултикултурната среда, в която живеем и работим. Когато общуваш с клиенти и партньори от други държави и имаш такъв лидерски стил, по-лесно се приобщаваш към други култури.“

Важно е също така да се обръща внимание на екипите не само как работят като екип, но и да се развиват като интегрална част от цялостната организация. „Всички знаем, че екипът е много по-силен от индивидуалността, но нека не забравяме, че за да е максимално полезен, той трябва да е максимално ефективно интегриран с останалите екипи в компанията. Именно върху това обръщам специално внимание на нашите мениджъри в София – не само да се фокусират върху ефективните процеси в техните екипи и развитието на тези екипи, но и да обръщат също толкова голямо внимание на взаимоотношенията с останалите екипи в компанията.“
И нещо много важно, което Мирослав Божилов е възприел като основно правило от дългогодишната си работа и живот в САЩ – мислете позитивно! „Винаги трябва да си позитивен, дори когато се съмняваш. В бизнеса, както и в живота, всекидневно се появяват нови предизвикателства и това лесно може да ни подхлъзне и да наклони везните в негативна посока. Нещата обаче почти винаги са по-добри, отколкото изглеждат“, категоричен е той.

И все пак – как се управляват 1000 човека? „Трудността идва не от броя на служителите, а по-скоро от разнородността на екипите – софтуерни специалисти, хора, които се занимават с нормативни съответствия, с управление на риска, с клиентски услуги, с финанси... И именно това поражда предизвикателства – да създадеш нужната сплотеност и мотивация за всеки един“, добавя Мирослав Божилов. 

 

Изключителни партньори на проекта са премиум уискито Chivas Regal, автомобилите Volkswagen, премиум бранда дизайнерски мебели KARE Sofia, в чийто шоурум се провеждат и заснемат мениджърските срещи, българската технологична компания Team VISION Bulgaria.

Facebook коментари