fbpx Статира проект подкрепящ младите таланти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Статира проект подкрепящ младите таланти

Статира проект подкрепящ младите таланти

Българският форум на бизнес лидерите официално стартира своя нов проект „Лидери за бъдещето”, целящ подпомагането на професионалното развитие и лидерското мислене на талантливите млади хора в България с кръгла маса, на която участие взеха Росен Плевнелиев - министър на регионалното развитие и благоустройството, Евгени Ангелов - зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, Ханс ван дер Лоо - директор „Връзки с ЕС” в Royal Dutch Shell plc, представители на Министерство на образованието, Министерство на труда и социалната политика, на Столична община и мениджъри на компании, членове на Български форум на бизнес лидерите.

„За да се развива човек, е необходимо да излезе извън своя удобен, подреден свят и да има смелостта да направи промяната”, това каза министър Росен Плевнелиев и сподели още, че „ако има изобщо формула за успеха, тя е в усещането във всеки един от нас, че работи по проекти и в сфери, които имат смисъл.” Според министър Плевнелиев подменяме стойностите в България, а „те се градят не върху имидж и рейтинг, а върху репутация. Това, което на Запад политиците дълбоко съзнават и практикуват, е, че когато идват на власт получават репутацията на тази държава – на нейната икономика, нейните компании, нейните млади хора и работят за това тази репутация да се разширява”, каза Плевнелиев. „Всички политици и бъдещи лидери трябва да осъзнават, че приоритетите на държавата не трябва да се плюят, а да ги надграждат, за да можем да изградим репутация на България.” По думите му лидерството до голяма степен е свързано с вземането на трудни решения, като успокои младите участници, че никак не е страшно да се допускат грешки, стига да имаме умението да ги превръщаме в опит, за да не ги допускаме повторно.

Представителят на Шел Ханс ван дер Лоо насочи вниманието към младите таланти като стратегически ресурс за бъдещето на иновативна, устойчива и конкурентноспособна Европа и говори за ролята на образованието за възпитаването на иновативно мислеща младеж в ЕС.
“България има нужда от визия за развитие”, това заяви от своя страна зам.-министър Евгени Ангелов. Според него е необходимо България да се позиционира, според това, което ни отличава и да развиваме потенциала си, за да не губим ежегодно най-талантливите и амбициозни хора. Според Ангелов усилването на икономическото развитие е най-важният фактор, който може да спре този процес. Той говори още за мястото и ролята на талантливите млади хора в държавната администрация, които именно раждат креативните идеи и ги увери, че полето за изява и трупане на опит там е огромно.

Конкретни политики за подкрепа на талантите, разработвани от страна на ресорните им институции, споделиха още Красимир Вълчев – главен секретар на Министерство на образованието, младежта и науката, Веселин Илков - началник отдел "Европейска координация" и секретар на КС по КСО в Министерство на труда и социалната политика, и Светлана Ломева – представител на Столична община, която поздрави БФБЛ за добрата инициатива от името на г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на София и патрон на проекта „Лидери за бъдещето”.

Министър Плевнелиев изнесе първата от серията лекции пред талантливи млади мениджъри от компании в страната на тема „Основните фактори за успех в работата и живота чрез подобряване работата на администрацията чрез икономически растеж на регионите”. Следващите лекции по проекта се предвиждат за юни и ноември 2011 г., когато БФБЛ ще срещне участниците с Дейвид Фаджано – главен оперативен директор на световноизвестния „Дейл Карнеги Трейнинг” и с Том Кейт Роуч – вицепрезидент за Централна Европа, Балканите, Прибалтика и ОНД в „Астра Зенека”.

Проектът се осъществява със съдействието на Астра Зенека, Шел България и ЕЙМС Хюмън кепитъл. Медийни партньори на „Лидери за бъдещето” са Econ.bg и сп. твоят Бизнес.

 

Facebook коментари