fbpx Копривщица е домакин на Националния събор "Златна роза" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Копривщица е домакин на Националния събор "Златна роза"

 

Служебният министър на туризма д-р Илин Димитров поздрави участниците в 12-я Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. По време на официалното закриване на фолклорния фестивал той връчи на кмета на града г-жа Бойка Дюлгярова почетната статуетка на Министерството на туризма „Златна роза“ – стилизиран образ на символа на българския туризъм.

   

„Това забележително и мащабно събитие е ярък пример за това как културно-историческото ни наследство в съчетание с фестивалния туризъм може да даде истински тласък в развитието на един град и да се превърне в негова запазена марка, да му придаде неповторима атмосфера,“ подчерта министър Димитров и поздрави домакините за усилията и отличната организация. 

 

Фестивалът датира от 60-те години и се провежда веднъж на пет години, а заради пандемията беше и два пъти отлаган, така че тази година имаме още една причина да се поздравим и да изпитваме удовлетворение от осъществяването му, изтъкна министърът.

 

По думите му събитието е забележително и с факта, че от декември 2016 г. Националният събор на народното творчество в Копривщица бе вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. 

 

Над 7000 участници от цяла България от 5 до 95-годишна възраст представиха своите таланти и традиционна българска музика, танци, обреди, занаяти, костюми – на цели шест сцени в местността "Войводенец" и в центъра на Копривщица. Паралелно с това към града и района се стекоха около 50 хиляди гости и туристи, почитатели на българския фолклор, култура, история, природа и кухня – гости не само от България, но и от цял свят, за да се потопят в тази неповторима атмосфера. Пристигнаха творци и певчески групи от Белгия, Нидерландия и Америка, представители на научната общност, които взеха участие в традиционната кръгла маса, с която приключва фестивалът. Тази година тема на научните дискусии е „ХIІ Национален събор на народното творчество Копривщица 2022: тенденции, проблеми, политики“.

 

В Копривщица министър Димитров припомни, че в края на миналата година градът беше избран от Световната организация по туризъм към ООН, по време на 24-та Генерална асамблея на организацията в Мадрид, за участие в инициативата „Най-добрите туристически селища“ и нейната подкрепяща програма. В състезанието тогава се конкурираха населени места от цял свят с ниска гъстота на населението от максимум 15 000 жители. 

 

„Надявам се успешно да продължите да развивате своя капацитет и дадености, за да успеете в най-близко бъдеще да получите и специалния етикет на Световната организация по туризъм към ООН за селище, което е изключителен пример за дестинация за селски туризъм с признати културни и природни ресурси, което съхранява и популяризира ценности, продукти и начин на живот в селските райони и общността и се ангажира с иновации и устойчивост („The ‘Best Tourism Villages by UNWTO’ Label“)“, каза служебният министър. Той увери, че Министерството на туризма ще продължи да съдейства за популяризирането на една от най-отличаващите се български културни дестинации - Копривщица.