fbpx Младежи разработиха иновативни мобилни приложения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Младежи разработиха иновативни мобилни приложения

Младежи разработиха иновативни мобилни приложения

Над 200 човека, сформирани в 20 екипа се надпреварваха за разработка на мобилни приложения по време на 54-часовият StartUP Weekend Mobile, който се проведе в изминалия уикенд.

Първата награда на журито, съставено от представители на VIVACOM (Атанас Райков), Eleven (Даниел Томов),  Launchub (Любен Белов), StartUp Фондацията (Крис Георгиев) и First Online Solutions (Руне Совндал) бе присъдена на приложението Scarlet. Това е платформа за Android, създадена от две части – сензор и мобилно приложение. Решението може да се използва както като алармена инсталация, така и като система за статистика на посещаемостта на различни обекти, което може силно да заинтересува компаниите за измерване на човекопотока в магазините им и ефекта на рекламните им кампании. Приложението бе създадено в рамките на две денонощия и вече има прототип, като екипът бе сформиран на място. VIVACOM награди печелившите със спа уикенд, безплатен мобилен интернет и MiFi устройства за една година. Освен това екипът ще има възможност да включи Scarlet, след като бъде готов, в портфолиото от услуги, които VIVACOM предлага  на своите бизнес клиенти. Екипите, класирани на второ и трето място, също получиха безплатен интернет.

VIVACOM обяви и специална награда за екипа, който първи предложи готово платено работещо приложение. Телекомът ще качи приложението в  най-популярния български Android маркет VIVA Apps, като стартъпът ще получи 100% от приходите за период от 6 месеца.

StartUP Weekend е топ събитие в сферата на иновативното предприемачество, което се проведе за осми път в София като част от глобалната инициатива на всички световни технологични столици. За трети път уикенда в София се реализира с подкрепата и домакинството на VIVACOM и събра водещите новатори, предприемачи, програмисти, дизайнери и лидери в сферата на дигиталните технологии, които търсят съмишленици за реализация на идеите си.