fbpx Мерки за спиране разпространението на шап | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мерки за спиране разпространението на шап

Изпълнителният директор на БАБХ д-р Йордан Войнов представи на пресконференция мерките, които Българската агенция по безопасност на храните предприема, за да се справи с новите огнища на шап. Той обясни, че заразата продължава да се разпространява, защото в този район на страната има практика животните да се оглеждат свободно, като по този начин имат досег с диви животни, повечето дошли в България, преминавайки границата с Турция.

Д-р Войнов обясни, че при такава инвазия на шап от Турция адекватните мерки са два вида – умъртвяване на животните и дезинфектиране на засегнатите райони (предприет от Българската агенция по безопасност на храните) или спешна ваксинация на 10 км зона от мястото на заразата, след което отново се налага умъртвяване, което в случая може да се определи като излишен разход. Българската агенция по безопасност на храните е получила одобрение от страна на Европейската комисия за мерките, предприети за спиране на разпространението на заразата. Разходите, които до момента са вложени от страна на държавата за борба с шапа възлизат на около 700 000 лв.

Д-р Войнов обясни, че на 01.04.2011 г. Българската агенция по безопасност на храните ще поиска допълнително финансиране от Европейската комисия – финансиране, както по отношение на самите стопани (фураж, вода), така и по отношение на разходите за борба със заразата - техника, дезинфектанти, горива, предпазни екипи за експертите на агенцията. Д-р Йордан Войнов увери, че ако се налага, ще бъдат взети драстични мерки за спиране на разпространението на шапа, като например да бъдат изпратени водоноски до засегнатия район и да бъдат осигурени фуражи за изхранване на животните, за да бъдат отглеждани в затворени стопанства, за да нямат контакт с преносители на заразата. Той обясни, че слагането на заграждения е неефективна мярка, тъй като мрежите се унищожават от бракониери и дървосекачи.

Д-р Войнов засегна и темата за вноса на хранителни продукти от Япония. Той обясни, че внос няма от 2 години, но въпреки това е поискал среща с представители от посолството на Япония, където е било уточнено, че трябва да се налагат рестриктивни мерки, за да не се разпространяват следните храни, произведени в съответните префектури:
• Спанак и какина, отгледани в префектурите Фукушима, Ибараки, Точиги и Гунма;
• Прясно сурово мляко произведено в префектура Фукушима.