fbpx Златото ще катализира цената си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Златото ще катализира цената си

И през 2013 г. основна тема за глобалната икономика и за финансовите пазари ще бъде процесът на бавното и трудно икономическо възстановяване от кризата, посочват в своите годишни прогнози за 2013 г. ЕЛАНА Трейдинг и Saxo Bank. За България основният риск пред икономиката за годината е политически - изборите и съставянето на стабилно правителство с визия за икономиката и за борбата с корупцията са неизвестната величина, която може да се отрази много негативно на икономиката и на фондовия пазар. Експертите прогнозират ръст от 1.5%-2.5% за българската икономика, като поясняват, че възстановяването зависи в голяма степен от състоянието на Европа и цените на суровините.

В началото на 2013 г. някои акции отчитат съществено поскъпване, което се дължи на оттегляне на разпродажбите от страна на чуждестранни институционални инвеститори, довели до обезценката на книжата. През тази година водещи ще бъдат акциите на най-търгуваните и най-пострадали от разпродажби компании. Като подходящи инвестиционни идеи анализаторите изтъкват покупката на акции на индустриални компании с добри позиции на износ, които са имали слабо представяне в последните 2 години, но се отличават със стабилен бизнес и мениджмънт.

Цената на златото постепенно се успокоява от абсолютния му връх през 2011 г. досега. Двигател на повишаването е основно инвестиционното търсене, защото иначе през 2013 г. са налице фундаментални причини за поевтиняване: спиране на стимули в САЩ, апетит към риск на инвеститорите и нарастване на добива. Инвеститорите в злато трябва да бъдат много предпазливи, ако цената падне под 1500 щатски долара.