fbpx До края на октомври стартират четири нови процедури на стойност 200 млн. лв. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

До края на октомври стартират четири нови процедури на стойност 200 млн. лв.

етикети

„До края на месец октомври ще стартират четири нови процедури за безвъзмездна финансова помощ в размер на 200 млн. лв. в подкрепа на българските фирми по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ /ОПИК/.” Това заяви заместник-министърът на икономиката Яна Топалова, която откри онлайн събитието „Government2Business: Държавата в подкрепа на бизнеса“, организирано от Министерство на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Заместник-министър Топалова подчерта, че до края на месец октомври ще стартира процедура по ОПИК в подкрепа на т.нар. „големите-малки“ компании с оборот над 500 000 лв. за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 с бюджет  78 млн.лв. , както и процедура за „Адаптиране на дейността на МСП в контекста на COVID-19“ с бюджет също от 78 млн. лв.

„Подписахме вече и договорите с министерствата на транспорта и на туризма, които ще са директни бенефициенти за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по ОПИК. Договорите са за процедури за подкрепа на малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози с бюджет от 30 млн.лв. и процедура за подкрепа на туроператори и туристически агенти с бюджет от 10 млн.лв“, допълни тя.

На живо и изцяло онлайн събитието представи финансовите мерки в подкрепа на МСП от страна на ИАНМСП, Българската банка за развитие, ОПИК, Фонд на фондовете, Българската агенция за експортно застраховане и Българската фондова борса пред близо 400 представители на бизнеса, предприемачеството, медии и граждани.

Изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков заяви, че Агенцията традиционно подкрепя българските предприятия чрез Национален иновационен фонд, а в момента екипът работи и по Ваучерната схема за предоставяне на ИКТ услуги на МСП, като само в рамките на месец от кандидатстването на фирмите екипът на ИАНМСП успя да раздаде и първите ваучери на бенефициентите.

Той допълни, че в момента тече и процедурата по кандидатстване в пилотното издание на експортната програма на Експортен хъб България, която ще подпомогне 15 български компании да стъпят на международните пазари, наред с изпълняваните програми за интернационализация от страна на ИАНМСП, свързани с организирането на националното участие на мащабни търговски изложения по света, търговски мисии, двустранни бизнес форуми и други.

Изпълнителният директор на ИАНМСП подчерта, че са налични редица финансови инструменти от страна на държавата в подкрепа на бизнеса в настоящите икономически условия, но съществен елемент в тяхното реализиране е информирането на частния сектор навременно и качествено за техните процедури по кандидатстване и изпълнение.

Агенцията стартира активна работа по посока консултиране на бизнеса, като обяви и старта на съвместния проект между Агенцията и Фонд на фондовете – МСП съветник – интерактивна платформа, която дава подробна информация за възможностите за финансова подкрепа на предприятията от страна на редица институции. Приложението, налично на сайта на Агенцията, а съвсем скоро и на сайта на Фонда на фондовете, ще дава възможност и за консултации от експертите на инициативата, като компаниите предварително ще попълват анкета, която ясно да определи нуждите им.

В рамките събитието бе подписан и Меморандум за разбирателство между Агенцията и Фонда, като на сцената изпълнителният директор и член на УС г-н Владимир Данаилов заяви, че сътрудничеството между двете структури предстои да се разрасне в името на подкрепата към частния сектор от страна на държавата.