fbpx Търсенето на ръководни кадри се завръща | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Търсенето на ръководни кадри се завръща

Отваряне на компаниите за смяна или създаване на нови позиции по високите етажи на мениджмънта прогнозира глобална компания за подбор на управленски кадри и висш мениджмънт Wyser . След застой от почти две години в структурите на корпорациите заради световната Covid-19 пандемия, бизнесът вече има нови изисквания към мениджмънта и управленските кадри и отново гледа към бъдещото си развитие.

“Периодът на адаптация приключи и компаниите са отворени за наемане на нови управленски кадри и професионалисти, които да инвестират своя талант в тях.“ , казва Ивелина Петкова, изпълнителен директор на Wyser България (на снимката).

Кои са качествата които бизнесът търси?

Безапелационно уменията с най-голяма стойност, които компаниите търсят в управлението, са фокус към решаване на проблемите, критично мислене, лидерски подход, комуникационни способности, взимане на решения, креативност, емпатия, желание за самоусъвършенстване, управление на стреса.

Но тези умения вече не са достатъчни. Най-добрите управленски кадри трябва да могат да ги прилагат в изцяло дигитална среда.

Новото време налага и нови изисквания към мениджмънта. Дигитализацията в компаниите се разви с бурни темпове заради Covid и техническите познания и развойна дейност са задължителни за управленските кадри.  Според проучването на MIT Technology Review insights (юни 2020 г.), иновациите ще станат по-важни през ерата на Covid и след Covid. И изпълнителните директори ще трябва задължително да придобият умения и познания в сферата на технологиите.

В същото време на първо място остава търсенето и реализирането на нови партньорства като ключово умение на мениджмънта в компаниите. Допълнително трябва да се има предвид и че управляващите кадри най-често са натоварени и със задачата да намерят правилния екип, с който да следват стратегията на компанията.

Регистрирането на повишено търсене на ръководни мениджъри от страна на Wyser е сигнал за професионалистите, които имат успешна кариера и доказани в практиката умения, че сега е моментът да потърсят нова реализация – било то заради по-високо заплащане или просто заради нови предизвикателства. Един от основните мотиватори за много успешни мениджъри е да проверят способностите си в нова, перспективна индустрия, където пазарните условия са различни.

Тенденцията на засилено търсене на висши ръководни кадри може да е добра новина за търсещите работа и по-добри условия, но от друга страна е предизвикателство за компаниите, които искат да ги наемат.