fbpx Среща на индустриалците с правителството по наболели проблеми | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Среща на индустриалците с правителството по наболели проблеми

При откриването на десетата среща на Българския консултативен бизнес съвет с представители на правителството, г-н Симеон Дянков, Вице-премиер и министър на финансите отбеляза, че България е останала стабилна в условията на кризата и не е увеличила данъчната тежест, за разлика от свои съседки и други държави в ЕС

Ниската данъчна тежест, комбинирана с инвестициите в инфраструктура правят страната привлекателно място за чуждестранните инвеститори, които досега са предпочитали други страни в региона. Министър Дянков подчерта, че правителството ще прилага повече усилия в борбата със сивия сектор и в посока подобряване на законодателството.

Г-н Алексис Брунс, Директор „Корпоративни въпроси и връзки с държавни институции” на Солвей и почетен посланик на Белгия, подчерта, че България има нужда от политики, които да осигурят работни места, растеж и сигурност, особено в условията на крехкото възстановяване в Европейския съюз. Успехът на България се дължи на отвореността на страната към чуждестранните инвеститори и това трябва да продължи.

Шефове на големи компании в България представиха основни проблеми, които стоят на дневен ред и потърсиха съдействие от правителството. Сред тях са -  Квоти въглероден диоксид и търговия с емисии, липса на стимули за внос на по-екологични автомобили, Закон за ДДС и непризнаване на данъчен кредит за автомобили, закупени от фирми, сива икономика и акциз на цигарите, липса на ефективен механизъм за съгласуване на законови промени с представители на бизнеса и др.