fbpx 16 млрд. лв. по 9 одобрени европейски програми | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

16 млрд. лв. по 9 одобрени европейски програми

Общият одобрен ресурс от ЕК в мандата на служебния кабинет вече е 16 милиарда лв. по 9 европейски програми. Когато влязохме в кабинетите, заварихме 0 одобрени програми за 0 лева. Около 30% от одобрения ресурс - 2 програми за близо 5 млрд. лв. - ще се управлява по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по време на мобилна приемна в Шумен с областния управител проф. Христо Христов и представители на бизнеса от региона. 

Пулев посочи, че за рекордно кратък срок са одобрени и двете нови европрограми по линия на МИР, на обща стойност над 5 млрд. лв. „Това е новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) с бюджет 3 млрд. лв. – изпратена на 16 август и одобрена на 3 октомври. Изцяло новата за България Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 млрд. лв., която бе изпратена на 26 октомври и одобрена на 5 декември. Това е нашето наследство към редовният кабинет“, подчерта министърът.

По думите му Планът за възстановяване е отворен и работи. „Само по линия на МИР към малките и средни предприятия ще бъдат обявени четири процедури за 600 млн. лв. до края на годината. Две от тях – „Технологична модернизация“ и „ИКТ решения и киберсигурност“, са вече отворени. В понеделник ще бъде обявена за обществено обсъждане и процедурата за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ – с бюджет от 200 млн. лв., допълни Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към МИР. След приключилото на 2 декември обществено обсъждане по четвъртата процедура от ПВУ – за развойни дейности и интелектуална собственост за 120 млн. лв., се очаква и нейното стартиране.

            Пулев бе категоричен, че около Коледа МИР ще обяви списъците на всички фирми, които ще получат финансиране по първата отворена процедура от ПВУ. Той допълни, че вече е завършена първата фаза на оценката на всички подадени проектни предложения и към финалната фаза продължават над 2000 от тях.

            Красимир Якимов, началник на кабинета на министъра посочи, че Област Шумен е шампион в Североизточна България по интерес към първата отворена процедура от Плана за „Технологична модернизация“. Той съобщи, че 60 проектни предложения за почти 14 млн. лв. са подадени от областта по първата отворена процедура по нея. По думите му общият брой на сключени договори по цялата Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (2014-2020 г.) в област Шумен е 97 бр. за над 37 млн. лв., като 75 от тях вече са приключили. Относно безвъзмездната финансова помощ, отпусната за преодоляване на последствията от COVID-19, също по линия на МИР, в област Шумен са близо 500 договори за над 11 млн. лв., допълни Якимов. Той изтъкна, че над 99% от регистрираните компании в Областта са микро- малки и средни и могат да кандидатстват по всички процедури от ПВУ. Началникът на кабинета обяви още, че в Област Шумен, също по линия на МИР, Българската агенция за инвестиции е в процес на сертифициране на един инвестиционен проект, който ще разкрие нови работни места в следващите 1 до 2 години. „През годините са сертифицирани 14 проекта в областта за инвестиции за над 1 млрд. лв., които са създали близо 1200 работни места. През ББР са подкрепени малко над 100 компании при регистрирани в областта над 6500. Това е една незначителна част от фирмите тук“, каза Якимов.

Илияна Илиева добави, че до 19 декември продължава кандидатстването по втората отворена процедура от ПВУ за „ИКТ решения и киберсигурност“. „Интересът към програмите е огромен. 9 дни преди края на втората мярка са подадени над 5000 проектни предложения за над 98 млн. лв.“, каза тя. Бюджетът на процедурата е 30,6 млн. лв. По нея фирми могат да получат финансиране за изработка на онлайн магазини, сайтове, мобилни приложения, киберсигурност и др.

По думите на Илиева МИР разполага и със значителен финансов ресурс и за големите компании, по който те могат да кандидатстват в сътрудничество с малки и средни фирми. Тя съобщи, че е подписано вече и споразумението с Европейския инвестиционен фонд. По него е осигурен нов ресурс от 360 млн. лв., под формата на дялови инструменти, с който ще се подкрепят родните предприемачи. 

          Министър Пулев допълни че и ББР разработва нови инструменти за подкрепа на българските предприятия в структуроопределящи сектори, както и за компенсиране на регионалните дисбаланси. 

След мобилната приемна на министъра в Шумен той посети Индустриалния парк край града, където беше обсъдено бъдещото развитие на зоната.