fbpx Как с пулсовия оксиметър можем да следим здравето си? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Как с пулсовия оксиметър можем да следим здравето си?

В сезона на вирусите и втората епидемична вълна, пулсовият оксиметър (или пулсоксиметърът), заедно със стандартния термометър, е едно от устройствата, които могат да помогнат лесно и удобно да следим здравословното си състояние вкъщи. Устройството изпълнява една основна, но много важна функция – измерване на нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2) и честотата на пулса.

Учестеният пулс, спадът в нивата на кислород в кръвта, водещ до усещане за тежест в гърдите и затруднено дишане, и температурата са сред основните показатели на развиваща се пневмония или вирус, включително Covid-19. Наличието на пулсов оксиметър у дома може да бъде изключително полезно именно при следенето на част от тези показатели, като по този начин помага за ранното откриване на здравословни усложнения и индикира нужда от медицинска консултация.

Какво е пулсови оксиметър и как работи?

Пулсовият оксиметър е уред за моментно следене на здравословното състояние в домашни условия. Той измерва два важни за здравето ни показателя – нивата на кислородно насищане на хемоглобинa (SpO2) и сърдечната честота.

Употребата на пулсовия оксиметър е не по-сложна от използването на термометър и е напълно безболезнена. Устройството е малко и компактно и се прикрепя към показалеца или средния пръст на ръката. Нужни са му няколко секунди, за да измери кислородната сатурация, като това се случва посредством светлинни честоти (червена и инфрачервена).

За да бъдат оптимално точни резултатите е важно ръцете ви да не бъдат студени или мокри, както и да останете неподвижни по време на отчитането.

На какво трябва да обръщаме внимание при данните от пулсовия оксиметър?

Затруднено дишане и тежест в гърдите може да означават понижени нива на кислородно насищане. Според Световната здравна организация, процентът на кислородно насищане на хемоглобинa за здравия човек трябва да бъде над 96%, като при пушачите този процент може да спадне до 95%. Спад на нивата между 92% и 94% може да се тълкува като възможен начален стадий на пневмония, вирус (включително Covid-19) или индикация за проблем с белите дробове. Нива под и около 90% изискват нужда от лекарска намеса.