fbpx 12 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor - Dare to Scale | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

12 компании влизат в програмата за растеж на Endeavor - Dare to Scale

За втора поредна година българският офис на глобалната мрежа Endeavor реализира програмата за растеж Dare to Scale, като тази година поради големия интерес, селектираните компании са дванадесет. Програмата, с основен партньор Пощенска банка и подкрепата на Софтуер Груп, и ИАНМСП, е насочена към предприемачи и бизнеси, които вече са преминали ранната фаза на своето развитие, и са в началото на разрастване на дейността си.

Селекцията на предприемачите от дванадесетте компании се реализира от ментори на Endeavor и опитни мениджъри, и експерти  на Пощенска банка, Софтуер Груп, и ИАНМСП. Всички кандидатствали трябваше да отговарят на предварително зададени критерии - да имат вече доказан продукт или услуга на пазара, да са реализирали оборот от поне 200 000 лв. за 2019 г., броят на служителите да не надвишава 150 души, и най-важното - бизнесът им да e с потенциал за глобален растеж. Във втория етап на селекцията Endeavor и партньорите интервюираха основателите, като част от основните въпроси бяха свързани със стратегиите им за растеж, бизнес моделът и потенциалът за лидерство. Сред финалистите има представители на различни индустрии, като най-много сред тях са от сектор IT и софтуер (8), следвани от производствения сектор (2), като останалите две са съответно в сферата на търговията и хранително-вкусовата промишленост. Осем от компаниите са позиционирани в София, останалите са базирани в Разград, Пловдив, Варна, като тази година в програмата е приета и една компания от Република Северна Македония (Скопие).

Програмата ще се проведе в София и ще е продължителност от 4 месеца - от м. септември до м. декември 2020 г. Основателите на компаниите ще имат възможност да участват в специализирани обучения в четири основни области: „Управление на организацията“, „Маркетинг“, „Продажби“, „Бизнес планиране и набиране на капитал“. Всяка компания ще има назначен индивидуален ментор от мрежата на Endeavor, който ще провежда регулярни срещи с основателите и ще ги подпомага със своята експертиза. Екипът на Endeavor ще организира и съпътстващи събития, на които компаниите ще имат възможност да се запознаят с основните играчи в предприемаческата екосистема. Подобно на предходната година, програмата ще приключи през м. декември с Demo Day, по време на който участниците ще презентират бизнесите си пред жури от утвърдени бизнес лидери.