fbpx MCI.EuroVentures придобива 55% от eSky Group | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

MCI.EuroVentures придобива 55% от eSky Group

Водеща снимка
Да

MCI.EuroVentures придобива 55% от eSky Group

MCI Capital TFI S.A (,,MCI TFI"), ще придобие 55% от акциите на eSky Group – водеща онлайн туристическа агенция в Централна и Източна Европа. Основателите на eSky Group ще притежават общо 45%. Стойността на сделката е за 34,5 млн. евро, като включва и рекапитализация на дружеството. MCI Capital иска да подкрепи eSky в утвърждаването на позицията на компанията на световния пазар и в изпълнението на стратегията ѝ за изграждане на технологично предимство пред конкурентите.

"eSky Group се възползва от неблагоприятната пазарна ситуация, свързана с пандемията, за да укрепи позициите си и да подобри значително ефективността си. На ниво оперативна печалба компанията приключи 2021 г. с резултат, по-добър от този през рекордната 2019 г. Следователно досегашната стратегия за международна експанзия е изиграла ключова роля за укрепване на пазарната позиция. Благодарение на инвестицията от MCI ще получим средства за реализиране на стратегическите ни цели, включително значителна автоматизация на процесите в областта на обслужването на клиенти, повишаване на разпознаваемостта на марката eSky на пазарите в Централна и Източна Европа и превръщането ѝ във водещ играч на пазара на динамични пакети" – казва Лукаш Хабай, главен изпълнителен директор на eSky Group.

Само за четири години портфолиото на групата нарасна до 45 държави по света, включително далечни пазари като APAC (Хонг-Конг, Малайзия или Сингапур), както и африканските пазари – Мароко, Кения, Египет или Нигерия. Понастоящем групата продава в повече от 60 държави по света.

Миналогодишните продажби на eSky Group, изразени в TTV (Total Transaction Value), възлизат на 353,4 млн. евро през 2021 г. Този резултат е с 34% по-висок от този през 2020 г. Оперативната печалба на групата през 2021 г. се е увеличила със 167% в сравнение с 2019 г., което нарежда миналата година като най-добрата година в историята на компанията по отношение на оперативната печалба.

През 2021 г. половината от приходите на eSky Group, изразени в TTV, са генерирани в Континентална Европа. Миналата година делът на продажбите на компанията в Западна Европа беше по-висок от този в Централна и Източна Европа с 12 пр.п. и възлизаше съответно на 38% и 26%. Групата eSky също така засили позициите си в САЩ, като приходите, изразени в TTV, се увеличиха с 54% на годишна база, а делът в общата структура на продажбите остана на същото ниво като през 2020 г. – 11%.

Приключването на сделката подлежи на одобрение от полската служба за конкуренция и защита на потребителите(UOKIK) и от финансови институции.