fbpx Ще действаме по съвместна програма в областта на туризма с Гърция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще действаме по съвместна програма в областта на туризма с Гърция

Ще действаме по съвместна програма в областта на туризма с Гърция

Министърът на туризма на Република България Николина Ангелкова и министърът на икономиката, развитието и туризма на Република Гърция Йоргос Статакис подписаха Съвместна програма за действие за периода 2016 - 2018 г. в областта на туризма. Това стана в рамките на междуправителственото заседание, което се проведе днес в София. По-рано двамата проведоха и двустранна среща.

„Традиционно България посреща много гръцки туристи и много българи избират Гърция за своята почивка. Затова е от взаимен интерес да задълбочим сътрудничеството си и да имаме още повече съвместни инициативи", каза министър Ангелкова.

Тя запозна гръцкия си колега със събитието, което българската страна организира съвместно със Световната организация по туризъм в София, в периода 29 ноември - 1 декември. Министър Статакис се ангажира при възможност да присъства лично или форумът да бъде уважен от ресорен заместник-министър. Двамата обсъдиха и възможностите за обмен на опит в сектора и по-конкретно при усъвършенстването на нормативната рамка на сектора и обучението на кадри в туризма.

Гръцките туристи идват основно в България за зимен туризъм, докато българите предпочитат гръцкия летен продукт. За миналата година 972 971 гърци са посетили България (с цел туризъм) и 1 043 078 българи са били в Гърция. За първото 6-месечие на 2016 г. положителните данни се запазват, като над 520 хил. гърци са били в България и около 515 хил. българи са посетили Южната ни съседка.

Двамата министри се договориха през месец септември да бъдат продължени разговорите на експертно ниво за подготовката на Меморандум с конкретни теми и ангажименти за задълбочаване на сътрудничеството. Сред тях са обмен на опит за диверсификация на туристическия продукт и разработването на общ туристически продукт за далечни пазари с акцент върху културно-религиозния туризъм.

 

Facebook коментари