fbpx Започват да проверяват търговията със зърно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започват да проверяват търговията със зърно

Започват масови проверки на търговията със зърно. Акцията ще е съвместна между Националната служба по зърното, Икономическа полиция, Националната агенция по приходите и Министерство на транспорта. Сформирани са екипите и ще действат в цялата страна, посочи министърът. От новата реколта са изнесени 524 000 тона пшеница. Прибрани са 4,1 млн. тона. Службите ще проверяват износителите, търговците и производителите. НАП ще следи за отклоняването на ДДС.
Първо ще се следи товаренето на корабите по пристанищата. След това проверките продължават по веригата назад през камионите, търговците и цялата верига до производителите, за да се види произхода на зърното, обясни изпълнителният директор на Националната служба по зърното Злати Златев.

Искаме да проверим този бизнес, който ощетява държавния бюджет с източване на ДДС и сивия сектор, посочи министър Найденов. По отношение на цените на зърното, той коментира, че започва да се нормализира и стабилизира пазара. Министърът се надява вследствие на слабата реколта в Русия да не бъдат взети мерки за забраната на износ на зърно от нея. Тогава може да има отново напрежение на пазара и покачване на цените, допълни той. Според него тази нервност на пазарите води до покачването на цените.
„Реколтата в Русия е доста слаба. Надяваме се Русия да не забрани износа и това да се отрази на международните пазари”, каза министърът.
Според него цените на хранителните стоки след трите месеца ще паднат. Тези 10 продукта са български и се стимулира българското производство. Това са 10 продукта, които са от първа необходимост, които най-бедните хора от населението слагат в потребителската си кошница. Не влизат деликатесите и луканките. Дори и при тази промоция веригите предлагат различни цени и има конкуренция. Става въпрос за промоция, а търговските вериги гарантират, че няма да е за сметка на производителите.