fbpx Българите купуват по-скъпи стоки за комфорт у дома - ръст и на цените | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българите купуват по-скъпи стоки за комфорт у дома - ръст и на цените

Водеща снимка
Да

Българите купуват по-скъпи стоки за комфорт у дома - ръст и на цените

По време на ограниченията, свързани с Ковид-19, хората преструктурираха семейните си бюджети и парите, спестени от ресторанти или почивки бяха инвестирани в по-скъпи и по-висок клас стоки за повишаване на комфорта у дома.

Например, през първата половина на 2021 година, най-търсеното обзавеждане за спалня струваше 800-850 лева, което е с 30% повече в сравнение с периода януари-юни 2020 година. Най-популярният телевизор е по-скъп с 23% и достигна средна цена от 750-800 лева, докато година по-рано струваше 600-650 лева. Това показва новото издание на популярната класация „Топ 10 на изплащане“ за периода януари-юни 2021 година от един от лидерите на пазара на потребителско кредитиране у нас – БНП Париба Лични Финанси.

Харчим 1 250 лева за по-големи спалня и матрак и 800 за „умен“ свързан телевизор

През първата половина на 2021 година хората инвестираха повече пари в повишаване на жизнения си комфорт. В същото време подходът към някои покупки става доста по-прагматичен и така стоки, в които българите инвестираха повече преди година, сега заемат по-скромно място в семейния бюджет. Най-търсени са телевизорите, лаптопите, обзавеждането за спалня, матраците и климатиците.

Например, средната цена на комплект от обзавеждане за спалня и матрак нарасна с 29% до 1 250 лева. Очевидно българите искат повече удобство при спане и харчиха повече пари за по-висок клас обзавеждане. Хората повишаваха комфорта си и с по-модерни климатици. С това се обяснява и ръстът на средната цена на тези уреди с 12% до 1 050-1 100 лева и изкачването им в класацията от 10-а на 7-а позиция.

Средната цена на телевизорите също отбеляза впечатляващ ръст от 23% до 750-800 лева.

Според експертите ндвигатели на този ръст са два основни фактора. Първият е технологичното развитие на тези устройства и промяната в използването им. Това не са вече само телевизори, а центрове за забавление, които ни позволяват да гледаме предавания и филми онлайн през стрийминг платформи, да слушаме музика от YouTube, да играем игри с HD качество и така нататък. Вторият фактор е Европейското първенство по футбол – българските фенове на футбола искаха да гледат мачовете на по-големи екрани със страхотно качество на картината.

Най-значителен ръст в средните цени беше отбелязан в категория „Преносими компютри“. Обяснението за това е в дългия период на „хоум офис“ и дистанционно обучение – хората се нуждаеха от по-мощни машини, с които да изпълняват ежедневните си задачи и да останат свързани с колегите си. Затова и средната цена на лаптопите нарасна с 35,7% и достигна 900-950 лева, докато година по-рано беше 650-700 лева.

Facebook коментари