fbpx Климатикът изпревари таблета тази Коледа при стоките на изплащане | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Климатикът изпревари таблета тази Коледа при стоките на изплащане

Климатикът изпревари таблета тази Коледа при стоките на изплащане

Климатикът измести таблета от топ 10 на стоките, които българите най-много са купували по време на коледните и новогодишните празници през декември в сравнение със същия месец на 2015 г. Това показват данни на TBI Bank на база анализ на данните за пазара. В същото време най-атрактивни и без промяна спрямо миналата година си остават телевизора, мобилния телефон и преносимия компютър.

Лидерството, разбира се, е за телевизора с цели близо 20% от всички стоки, взети на изплащане по време на празниците. Сред по нестандартните стоки, купени чрез финансиране от банката, са бетонобъркачка, барабани, китара, ортопедичен матрак с масажни функции, камина и други.

Отпуснатите средства от финансовата институция с цел закупуване на стоки на изплащане нарастват с 37% за изминалия месец декември спрямо 2015 г., като достигат малко над 16 млн. лв.

В същото време по данни на банката обемът на усвоените потребителски креди към 31 декември 2016 г. възлиза на малко над 9 млн. лв., което е увеличение от 83% спрямо последния месец на предходната година.

Банката отчита 19% ръст на средния размер на потребителския заем до 1251 лв. С 6% нараства средната сума, с която са финансирани стоките на изплащане.

Анализ на банката показва още, че средната възраст на клиентите през месец декември, взели кредит или стока на изплащане пада с три месеца до 42 години.