fbpx Климатикът изпревари таблета тази Коледа при стоките на изплащане | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Климатикът изпревари таблета тази Коледа при стоките на изплащане

Климатикът измести таблета от топ 10 на стоките, които българите най-много са купували по време на коледните и новогодишните празници през декември в сравнение със същия месец на 2015 г. Това показват данни на TBI Bank на база анализ на данните за пазара. В същото време най-атрактивни и без промяна спрямо миналата година си остават телевизора, мобилния телефон и преносимия компютър.

Лидерството, разбира се, е за телевизора с цели близо 20% от всички стоки, взети на изплащане по време на празниците. Сред по нестандартните стоки, купени чрез финансиране от банката, са бетонобъркачка, барабани, китара, ортопедичен матрак с масажни функции, камина и други.

Отпуснатите средства от финансовата институция с цел закупуване на стоки на изплащане нарастват с 37% за изминалия месец декември спрямо 2015 г., като достигат малко над 16 млн. лв.

В същото време по данни на банката обемът на усвоените потребителски креди към 31 декември 2016 г. възлиза на малко над 9 млн. лв., което е увеличение от 83% спрямо последния месец на предходната година.

Банката отчита 19% ръст на средния размер на потребителския заем до 1251 лв. С 6% нараства средната сума, с която са финансирани стоките на изплащане.

Анализ на банката показва още, че средната възраст на клиентите през месец декември, взели кредит или стока на изплащане пада с три месеца до 42 години.