fbpx Традициите на шопския фолклор ще оживеят в София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Традициите на шопския фолклор ще оживеят в София

Традициите на шопския фолклор ще оживеят в София

Популяризиране на шопския фолклор и култура е целта на проект „Традиции в съвременния град”, който стартира район „Нови Искър” – Столична община. Той се реализира по програма „Европа” 2013 г. и ще бъде в подкрепа кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019.

Проекта включва провеждането на четири тематични вечери на три популярни места в столицата – Народния театър, НДК и ларгото на метростанция Сердика. Всяка вечер е уникална сама по себе си, тъй като представя различна част от шопския бит и фолклор. Градинката на Народния театър ще се превърне в сцена на шопските танци и ръченици, а на два пъти градинката пред НДК ще бъде място, където жители и гости на София ще могат да се запознаят с традиционни плетки или изработка на сувенири. В сцена за представяне на шопската песен ще се превърне ларгото на метростанция Сердика.

Проекта «Традиции в съвременния град» ще даде възможност на хората да се докоснат до автентичния фолклор и бит на този край и да стане част от него. В програмата на всяка тематична вечер е отделено време и място, където всеки дошъл, може да опита да танцува ръченица, да изработи сувенир за своите приятели или пък да запее.
Финалът ще бъде през август, когато на официална церемония ще бъде представена брошурата «Традиции в съвременния град», в която ще бъдат съхранени красиви мигове от тематичните вечери, снимки на доброволците, взели участие в проекта, както и любопитна информация за традициите и обичаите, съхранявани в този край. Вечерта ще завърши със спектакъл, в който самодейци-доброволци ще пресъздаден в точност 4 празника от 4-те сезона на годината.

Ето и конкретните прояви:

31 юли - Вечер на традиционните шопски хора и ръченици. Място: пред Народен театър София. Начален час: 18.00 ч.
6 август - Вечер на плетките. Място: Фонтаните пред НДК. Начален час:18.00 ч.
13 август - Вечер на песните (представяне на песни от шопския край). Място: Ларгото на метростанция "Сердика". Начален час: 18.00 ч
19 август - Вечер на творчеството (демонстрации на изработка на ръчно изработени сувенири. Място: Фонтаните на НДК. Начален час: 18.00 ч