fbpx Как се лекуваме, когато се разболеем? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как се лекуваме, когато се разболеем?

Как се лекуваме, когато се разболеем?

 

Смяната на сезоните, резките температурни промени и непредсказуемото на моменти време, особено през последните години, често ни заварват напълно неподготвени и понякога ни разболяват. Добрата новина е, че повечето българи (62%) боледуват от типични заболявания, като настинки, леки вируси или стомашни разстройства не повече от два пъти в годината. 25% съобщават, че боледуват повече от два пъти годишно, а 11% не боледуват изобщо.   

Може ли една настинка да възпрепятства българите да ходят на работа или на училище?

По-скоро не.  40% от нашите респонденти споделят, че продължават с ежедневната си програма и почти толкова (37%) отиват на работа/училище частично или на непълен работен ден. 18% предпочитат да си вземат болничен, а 5% продължават работата си от вкъщи. 

Какви са обичайните действия, които предприемаме, с цел да се възстановим? Сред найпопулярните от тях е приготвянето на домашни напитки, като чай с мед, лимон, джинджифил и др. 58% от участниците избират този вариант като основен, а веднага след него, с 45%, се нарежда употребата на лекраства без лекарско предписание. 29% от хората отиват на лекар и почти толкова избират повече почивка и сън. Само 1% не предприемат нищо. 

Широко разпространеното използване на лекарствени средства без лекарско предписание провокира въпроса доколко са популярни хранителните добавки. 

Данните сочат, че 42% от респондентите не приемат хранителни добавки, но останалите 58% заявяват, че ги ползват постоянно, в определен сезон или в даден момент, когато почувстват нужда. Въпреки, че стойностите за мъжете и жените са различни, тъй като жените проявяват поголям интерес към хранителни добавки, респондентите и от двата пола заявяват, че предпочитат да ги използват краткосрочно, след като са изпитали нужда от тях.

Съществува голямо разнообразие от хранителни добавки. Най-популярни сред респондентите са витамини, мултивитамини и минерали (64%), както и имуностимуланти (56%). Повече жени отколкото мъже употребяват пробиотици и добавки за храносмилане, продукти за отслабване, както и такива за подхранване на кожата, косата и ноктите. От друга страна, мъжете изявяват предпочитание към продукти за подсилване на енергията и жизнеността, кръвообращението, както и активния начин на живот, като приемат протеини. Данните сочат почти еднакъв интерес от двата пола към добавки за стави, по-добър сън, както и рибено масло и други мастни киселини.  Данните също показват, че с напредване на възрастта се увеличава предпочитанието към продукти за стави, кръвообращение и сърдечно-съдовата система.

Изследването представя данни от рекламния мониторинг на Nielsen Admosphere Bulgaria. Те показват, че през 2019 година в цялата категория „ФАРМАЦИЯ. МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ И ПРОДУКТИ“, хранителните добавки се нареждат на второ място, след лекарствените продукти, по инвестирани брутни рекламни бюджети, като се забелязва сериозна активност и в трите медии – телевизия радио и преса.

Какво показват данните? 

Разглеждайки само подкатегория „Хранителни добавки“ данните показват, че най-активният рекламодател през 2019 г. е бил НАТУРПРОДУКТ. Според разпределението на инвестираните брутни рекламни бюджети в телевизия, радио и преса, можем да заключим, че и в тази подкатегория най-използваната медия от рекламодателите е телевизията. Затова изчислихме инвестициите в ТВ реклама на най-активните рекламодатели в подкатегория „Хранителни добавки“, според реализираните TRP’30, сред зрителите от възрастова група 15+ години. От таблица 1 става ясно, че 94% от вложените средства за 2019 г. са насочени именно към телевизията. 

Проучването е направено онлайн от Nielsen Admosphere Bulgaria и проведено сред активните интернет потребители (15+).