fbpx „Централни Хали” София навършват 100 години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

„Централни Хали” София навършват 100 години

Една от емблематичните сгради за София и за страната, тази на «Централни Софийски Хали“ навършва 100 години В края на 19 век Столична община взема решение за построяването на покрит пазар в София за продажбата на месни и млечни продукти, птици, риба и зеленчуци.За изграждането на търговското средище е определено мястото на обширната дървена сграда в центъра на града, в която след Освобождението се изнасят театрални и циркови представления. Строителството на „Халите“ започва през 1909 година по проект на архитекта Наум Торбов и отваря врати през 1911 година. Сградата се явява един от емблематичните образци на българския стил “неовизантика” в архитектурата от началото на XX в. Фасадите са много богати на каменна пластика и други елементи на архитектурно-художествен синтез.
„Централните Софийски Хали“ са първия съвременен покрит пазар в България. Заради великолепната си архитектура през 1955 г. сградата получава статут на паметник на културата от национално значение.

Неслучайно преди век столичната общинска управа взема решение да построи на днешното място на „Централните Софийски Хали“ голям градски покрит пазар. В тази част на столицата винаги цари голямо оживление. Тук се пресичат нейните главни транспортни артерии – бул. “Мария Луиза”, бул. “Дондуков”, ул. “Екзарх Йосиф”, ул. “Пиротска” и началото на несъществуващата днес улица “Търговска“.
След откриването си до средата на 40 години на миналия век в „Халите“ са извършвали търговска дейност около 170 магазини и щандове, работещи при специални условия регламентирани с правилник от Столичната община. Затворени са през 1988 година за реконструкция и обновление и са открити отново на 30 май 2000 година. 75% от акциите на „Халите“ са придобити от израелската компания Аштром. В Халите работят 1 000 служители като търговските помещения са разположени на 3 етажа.