fbpx Разходите за IoT в ЦИЕ се очаква да достигнат 11,2 млрд. долара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Разходите за IoT в ЦИЕ се очаква да достигнат 11,2 млрд. долара

Разходите за Интернет на нещата (IoT) в Централна и Източна Европа се очаква да достигнат 11,2 милиарда долара през 2018г., което представлява ръст от 15,5% спрямо 2017г., сочат данните на международната анализаторска компания Ай Ди Си (IDC). Според експертите, трите сектора, които ще инвестират най-много в IoT, са: производство (2,2 милиарда долара), транспорт (1,6 милиарда долара) и комунални услуги (1,2 милиарда долара). Пазарът на Интернет на нещата за потребителите също се очаква да има сериозен ръст и да достигне 1,2 милиарда долара през 2018г., като основен двигател на тази тенденция ще бъдат умните устройства, сигурността, автоматизацията и роботизацията при умните домове.

„IoT навлиза осезаемо в нашия живот. Ако до преди три-четири години говорихме само за „умни телефони“, то сега вече домът ни е „умен,“ колата ни е „умна“, градът ни е „умен“. Интернет на нещата се превръща в задължително условие за успешен бизнес. Компании от различни сектори – от ИТ до здравеопазване и земеделие инвестират в IoT, – коментира Албена Спасова, председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания.“

На 15 май в хотел „Новотел София“ ще се проведе Международната академия за обучение по киберразследвания в сътрудничество с Райт Имидж и с подкрепата на партньорите: IDC България, VMWare, HPE, БАИТ, Аутомотив Клъстър България, фондация „ЛИБРе“, Dev.bg, фонда Eleven Ventures и медийните партньори - списание „Твоят бизнес“, информационна агенция „БГНЕС“, Technews.bg, Seenews.com и Kaldata.com, организира IoT Adventure Forum 2018 (https://iotadventureforum.com).

IoT Adventure Forum 2018 идва с топ лектори от водещи компании, шест тематични панела, добри практики, семинари и изложение, покриващи всички аспекти на екосистемата Интернет на нещата – умен транспорт и градове, разработване на Интернет на нещата, свързана индустрия, Интернет на нещата за потребителите, иновации и технологии и сигурност и защита на личните данни.

„С този форум искаме да повдигнем завесата и да покажем разнообразните възможности, които IoT дава, и предизвикателствата, пред които ни изправя, - заяви още Албена Спасова. – В редица държави Интернет на нещата е приоритет не само на местната управа, но е и държавна стратегия. Европейската комисия също инвестира в областта. У нас има много компании, които разработват и внедряват IoT, добри практики има и на общинско ниво.“

IoT Adventure Forum 2018 ще обяви и награди за най-добрите проекти, решения и компании в областта на Интернет на нещата в пет категории:

• Умен град
• Интернет на нещата за бизнеса
• Интернет на нещата за потребителите
• Интернет на нещата стартъп
• Специална награда: Интернет на нещата за обществото

Конкурсът е отворен за кандидадури до 30 април 2018г., 18:00ч. Експертен съвет, състоящ се от IoT стратези, ще определи победителите. Те ще бъдат обявени по време на официална церемония, която ще се проведе на 15 май като част от IoT Adventure Forum 2018. Повече информация за форума и детайли по регистрацията има на: (https://iotadventureforum.com).