fbpx Спад на обявите за работа през февруари спрямо 2022 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Спад на обявите за работа през февруари спрямо 2022 г.

В края на м. февруари наблюдаваме около 46 300 предложения за работа във водещите сайтове за работа в страната. Обявите са едва с 300 повече от предходния месец, което е ръст само от 1%. Това показва ежемесечният анализ на HR компанията и кариерен сайт JobTiger.

На годишна база, обаче, има спад на броя на обявите. Те са с около 2500 по-малко от м. февруари 2022 г., което е спад от 6%.

В повечето сектори има спад на предложенията

Изключение прави секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“, при който постепенно стартира активният период за набиране на кадри. Обявите в него са нараснали с 1200 или 19% ръст спрямо предходния месец януари.

Малък ръст се отчита и в секторите „Производство“ (140 предложения повече, 2% ръст) и „Строителство“ (60 предложения повече, 2% ръст).

При останалите сектори наблюдаваме спад на обявите. Той е най-голям в сектора „Търговия и продажби“ (450 предложения по-малко, 4% спад). Както отбелязахме в предходния ни анализ, през януари наблюдавахме голям ръст на обявите в този сектор (+4600 обяви). Изтичането на част от тези обяви води до настоящия спад и не бихме могли да считаме, че това е тенденция, а по-скоро моментна картина на предложенията в сектора.

След него се нареждат секторите „ИТ“ (320 предложения по-малко, 6% спад), „Маркетинг и реклама“ (230 предложения по-малко, 14% спад), „Здравеопазване и фармация“ (220 предложения по-малко, 10% спад), „Административни и обслужващи дейности“ (190 предложения по-малко, 4% спад), „Логистика и транспорт“ (40 предложения по-малко, 1% спад) и „Счетоводство, одит, финанси“ (30 предложения по-малко, 1% спад).

Секторът „ИТ“ отбелязва най-голям спад при обявите за работа на годишна база. Предложенията в него за с 2600 по-малко от м. февруари 2022 г., което се равнява на спад от 34%.

Годишен спад отчитаме и в секторите „Маркетинг и реклама“ (-14%), „Административни и обслужващи дейности“ (-6%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (-4%) и „Счетоводство, одит, финанси“ (-2%).

С ръст на годишна база са секторите „Логистика и транспорт“ (10%), „Търговия и продажби“(8%), „Строителство“ (7%), „Здравеопазване и фармация“ (5%) и „Производство“ (3%).