fbpx София отново е в червената ковид зона | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

София отново е в червената ковид зона

"София отново влезе в червената зона по брой заразени с коронавирус. Ситуацията започва да става тревожна и напрегната", заяви тази сутрин в ефира на bTV директорът на столичното РЗИ Данчо Пенчев. 

По думите му, започва плавното повишаване на хоспитализациите в София-град. "Мерките бяха разхлабени, преди да получим тази информация. Към момента разхлабването е внимателно прецизирано. Отвориха се само някои молове и фитнес зали. Заведенията няма да бъдат отворени засега. Очакваме развитието на заболеваемостта, което ще ни даде индикации за това, което ще направим. Абсолютно е възможно да се стигне до ново затягане на мерките, ако заболеваемостта стигне около 600 на 100 000 души", каза Пенчев. 

"Засега няма да се преразглежда решението за връщането на децата в училище. Имаме все още ротационен принцип - това е една нова мярка, която прилагаме с министерството на образованието", поясни шефът на столичното РЗИ. 

През последната седмица РЗИ-София е направила 200 проверки на заведения, молове и фитнеси. Съставени са 21 акта, съобщи Пенчев, който отбеляза, че персоналът на инспекцията от 242 души е недостатъчен за налагането на контрол, но когато получат сигнал за неспазване на ограниченията, веднага реагират. 

Тревожна е и тенденцията за навлизането на британската мутация на коронавируса. На територията на София изследвания за британския вирус се правят в "Пирогов" и Националната референтна лаборатория. По данни от тази сутрин в "Пирогов" при 103 положителни проби, 43 са с британския вариант на вируса. Това са хора, които не са излизали скоро от страната, съобщи Пенчев.