fbpx В помощ на българските бизнеси | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

В помощ на българските бизнеси

eBay стартира новата си програма eBay Academy, която ще се проведе в България. Едномесечното обучение ще предостави практически опит и ще помогне на българския малък и среден бизнес да създаде и развие свой онлайн магазин на платформата. Българските компании ще придобият специфични за страната ни знания за това как да стартират глобалната си дейност на платформата eBay и да успеят.

Те ще получат практически съвети за подобряване на обслужването на клиентите, за управление на обявите, логистика, управление на поръчки, както и маркетингови инструменти за увеличаване на продажбите. В допълнение към практическото ноу-хау, участващите фирми ще получат висок кредитен рейтинг, персонализиран план за растеж и други предимства, които да им помогнат да увеличат продажбите от самото начало.

Повече от петдесет местни фирми ще вземат участие в първото издание на eBay Academy. Те са избрани въз основа на строги критерии като силен експортен потенциал и портфолио от над 100 артикула, които могат да се продават онлайн. До края на програмата бизнесът трябва да има работещ онлайн магазин, достигащ над 159 млн. клиенти на 5 континента.

Целта на тази програма е да повиши популярността и износа на произведени в България стоки, подпомагайки както собствениците на бизнеси, така и българската икономика като цяло. Програмата е напълно безплатна за участниците. Основен обучител в сесиите е посланикът на eBay в България, г-н Стефан Ташев – който е успешен продавач на платформата eBay. Той продава автомобилни части чрез eBay по целия свят повече от 10 години. „Онлайн търговията помага на малкия бизнес да се развива. И все пак не всеки собственик на бизнес знае как да се възползва максимално от предимството, което електронната търговия може да предложи. Тук идва ролята на eBay. Уверен съм, че участниците в програмата ще станат успешни български износители благодарение на тази програма и допълнителните ползи, които тя предоставя на фирмите”, коментира г-н Ташев.

Академията eBay е наследник на много успешната програма Export Revival, която се проведе на много места по света, включително в българския град Пловдив през 2019 г. В последствие eBay получи много запитвания от местни малки и средни предприятия за провеждане на обучения и в техните населени места.

В резултат от това бе създадена eBay Academy. И въпреки че пандемичната ситуация възпрепятства организирането на местни офлайн обучения, онлайн форматът дава възможност да се включат по-голям брой участници от различни региони на страната.

Българските малки и средни предприятия, подобно на бизнеса по целия свят, срещнаха много предизвикателства по време на пандемията и много от тях се обърнаха към онлайн продажбите и износа, за да създадат нови потоци от приходи в момент, когато физическите магазини бяха затворени. Ето защо днес, повече от всякога, е от съществено значение за бизнеса да продава онлайн.

Алон Пастър, ръководител на отдел бизнес развитие за глобални развиващи се пазари в eBay, заяви: „България е ключов пазар със силен растеж и потенциал за износ. Ето защо искаме да насочим усилията си, за да помогнем на местния бизнес да се утвърди в нашата платформа и да продава повече, като стартираме специална програма за българските предприемачи. България е първият пазар, на който се провежда eBay Academy, тъй като тази страна е един от ключовите участници във формирането на GMV (общия обем на продажбите) в развиващите се европейски пазари. Кризата с COVID доказа, че само силни фирми със силно дигитално присъствие могат да постигнат необходимото ниво на устойчивост, което ще гарантира стабилен растеж, така че да се развиват успешно дори в такава трудна среда. Ние от eBay сме тук, за да помогнем, като улесним достъпа до глобалния пазар и предоставим равни икономически възможности за продавачите от по-малките пазари."

Това е първата eBay Academy в България и много вероятно ще има нови издания през 2022 г. и следващите години. Така че всички онези фирми, които този път не бяха приети в програмата, както и много нови кандидати, ще могат да участват в следващите издания.

Нещо повече, след стартирането си в България, поради силния отзвук и многото желаещи да участват, eBay обмислят да повтори този модел на обучение и на други пазари, като Литва, Гърция и др.