fbpx Стартира национална кампания #ДигиталноГрамотни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира национална кампания #ДигиталноГрамотни

Водеща снимка
Да

Стартира национална кампания #ДигиталноГрамотни

По повод Международния ден за безопасен интернет (9 февруари), Фондация „Дигиталните деца“ стартира национална кампания #ДигиталноГрамотни.

В рамките на кампанията, 100 училищни библиотеки и читателски клубове от мрежата "Бисерче вълшебно" ще получат дарение книги, учебен план и работни материали за организирането на работилници по дигитална грамотност.

#ДигиталноГрамотни на Фондация „Дигиталните деца“ се провежда с подкрепата на Фондация “Детски книги” и ще даде възможност на началните учители и библиотекари да поставят началото на дигиталната грамотност сред децата по интересен, вълнуващ и ясен начин

- да проведат дискусии по различни теми, свързани с безопасността при работа онлайн;

- да работят с етични кодекси за употребата на интернет, които да ограничат кибертормоза над съученици и тролските публикации и коментари;

- да организират работилница за пароли;

- да разпечатат и ползват 10-те правила за безопасност в мрежата, като подкрепят своите ученици.

В настоящата ситуация децата прекарват все повече време онлайн, а не са добре образовани за опасностите и зaплахите, които се крият в мрежата. Фондация “Дигиталните деца” създава иновативна образователна среда, методи и инструменти за преподаване на STEM и дигитално-медийна грамотност за деца.

Кампанията #ДигиталноГрамотни е вдъхновена от книгата “Приключенията на Зед. В гората Интернет”, която Фондация “Дигиталните деца” издаде през есента на 2020 г. и за по-малко от два месеца се превърна в безапелационен бестселър на пазара с над 1000 продадени бройки. Автор на книгата е Зорница Христова, а илюстрациите са дело на Яна Попова.