fbpx Несебър може да има Аквариум | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Несебър може да има Аквариум

Аквариум, който е изграден според най-модерните технологии и изисквания в света може да краси Несебър. Съоръжението ще бъде разположено в близост до морето, на няколко етажа и ще бъде уникално не само за страната, но и за целия полуостров. Разположената хоризонтално и вертикално, експозиция ще разкрива пред погледа на посетителите морски обитатели в естествената им среда, ще дава пълна представа за флората, фауната и специфичните особености на подводния свят. Аквариумът ще е част от общински комплекс, в който ще се създаде и помещава Черноморски център за екологично образование и култура. По този начин бъдещото съоръжение ще има не само голяма атрактивна, но и образователна роля.

Идеята е Аквариумът да бъде изграден върху общински терен с площ 11 000 квадратни метра в новия град. Преди три години теренът бе предложен на „Феста холдинг” АД в замяна на 23 дка земя на древния полуостров, където дружеството искаше да строи Делфинариум. Тъй като замяната не се състоя, това е възможността, вместо Делфинариум, в Несебър да има Аквариум.
Общинската администрация е с амбицията да изгради модерният Аквариум предимно с привлечени средства от международни проекти и програми.

Кметът на Несебър, Николай Димитров вече е направил първите стъпки – успял е да привлече вниманието на експерти от световната морска екологична и научна организация - EUCC – Coastal and Marine Union, които са готови да включат община Несебър като партньор по техния проект WeBSiCo.
Несебър е включен като пилотна община и в проект на единствения създаден в България до момента клъстер в сектора на морската индустрия - „Морски клъстер България”.