fbpx Повече от 5000 деца ще се обучават по системата JUMP Math | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече от 5000 деца ще се обучават по системата JUMP Math

Повече от 5000 деца ще се обучават по системата JUMP Math

Повече от 5000 деца ще започнат да учат математика през новата учебна година по системата JUMP Math, създадена от канадския математик и драматург Джон Майтън. У нас по иновативния педагогически метод се преподава вече четири години, като през изминалата учебна година по него са се обучавали общо 1300 ученици от първи до четвърти клас. Това съобщи на пресконференция днес Явор Джонев, председател на Института за прогресивно образование, който внедрява системата JUMP Math в страната. Нейното основно предимство е, че създава вътрешна мотивация за учене и искрен интерес към математиката. Това води до успешно усвояване на материала и много по-добри резултати за всички ученици. Впечатляващо е, че благодарение на JUMP Math за повечето деца математиката става любим предмет, дори и преди това да са имали проблеми с нея. Всички деца разбират материала в дълбочина, придобиват нагласи и умения за задълбочено мислене, творчество и взаимно сътрудничество.

До момента общо 70 преподаватели от 23 български града са обучени и вече преподават по иновативния метод. В началото на 2014 г. Институтът за прогресивно образование получи финансиране от фондация „Америка за България“, което му позволява значително да разшири дейността си и очакванията са през новата учебна година над 300 нови учители да бъдат обучени по системата JUMP Math и поне половината да започнат да работят през септември. Предстоят обучителни семинари за учители в градовете Габрово, Хасково, Бургас и Варна, а всички останали могат да се включат в един от четирите учебни цикъла, които се провеждат чрез интернет семинари. Тренингите са напълно безплатни за учителите, а датите на обученията могат да бъдат открити на сайта на Института.

Финансовата помощ на фондацията позволява на всички нови класове по JUMP да получат материалите си безплатно през първия учебен срок. Останалите плащат по 15 лв на учебен срок, а за семействата с ниски доходи сумата се поема от Института.

Главната задача през следващата учебна година е провеждане на обхватно и сравнително изследване на класове, които учат по JUMP Math и съпоставими класове, учещи по традиционните методи. Планира се организирането на професионален екип от университети, институти на БАН и звеното за измерване на качеството но образованието към МОН. Ако постигнатите резултати бъдат потвърдени чрез независимо изследване на широка статистическа база, то общественото очакване ще бъде промяна на държавната политика към активна подкрепа за повсеместно внедряване на JUMP Math във всички училища в България.

Всички български деца и учители трябва да имат възможност да изпитат радостта от математиката и дългосрочните ползи от уверени умения за качествено мислене, решаване на проблеми и работа в екип.

Facebook коментари