fbpx Държавата нехае по предложената програма за бонуси при покупка на еко автомобили в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Държавата нехае по предложената програма за бонуси при покупка на еко автомобили в България

Асоциацията на автомобилните производители в България алармира относно предложената скрапинг програма в България през миналата година, за която обаче все още няма отговор от съответните институции. Въведените в европейските държави подобни програми с икономически стимул за увеличаване на пазарното търсене на нови автомобили са подобрили значително състоянието на автопарка в тези страни, намалили са броя на ПТП и са подобрили състоянието на чистотата на въздуха.

„Нашето предложение е да се осигури бюджет от 50 милиона лева за държавни бонуси, които да се предоставят при покупка на нови МПС и връщане за скрап на автомобили на възраст над 15 години, както следва:

  • Електрически - 10 000 лв.;
  • Автомобили с хибридно/плъгин хибрид задвижване - HEV/PHEV – 7 500 лв.;
  • С екологична категория „Евро 6d” – 5 000 лв.

Програмата ще обхване подмяната на 9 000 броя остарели МПС, коментират от асоциацията, в която членуват официалните вносители на автомобилни марки в България.

България значително изостава от другите европейски страни по отношение на използването на екологични и безопасни превозни средства и към настоящия момент автопаркът в нашата държава е отчайващо стар, морално и физически. Делът на автомобилите, които са на възраст над 15 години, вече достигна безпрецедентните 75%.

Връзката между възрастта на автомобилите и тяхната сигурност, безопасност и надеждност е задълбочено изследвана и многократно доказана в световен мащаб. Използването на стари коли, в лошо техническо състояние, без да са оборудвани със съвременни технологии за безопасност и екологичност, пряко води до значително по-висока смъртност при пътни произшествия и до замърсяване на въздуха с вредни емисии.

В това време румънското правителство обяви, че увеличава с 15% бюджета за 2021 година на програмата за замяна на старите автомобили от автопарка на държавата с нови чрез връщане за скрап. Програмата е въведена преди повече от 10 години и подпомага успешно процеса за обновяване на автопарка на северната ни съседка. Очакава се между 55 000 и 60 000 собственици на остарели МПС в Румъния да се възползват през тази година и да подменят автомобилите си с нови, екологични и безопасни, във време на тежка пандемична и икономическа криза.

Съгласно условията на програмата, собствениците на стари автомобили ще получават 1 500 евро при връщане за скрапиране на техните МПС и съответно 10 000 евро бонус при покупката на ново електрическо превозно средство и 4 500 евро при покупката на плъг-ин хибрид.

Очакванията на правителството на Румъния са чрез тази мярка да се подобри качеството на автопарка, да намалеят значително жертвите при пътни инциденти и да се подобри качеството на въздуха в големите градове.