fbpx Българският стартъп Lam’On сред световните финалисти на Chivas Venture 2019 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българският стартъп Lam’On сред световните финалисти на Chivas Venture 2019

Българският стартъп Lam’On сред световните финалисти на Chivas Venture 2019

Двадесет социални стартъпа от цял свят са  финалисти в глобалния конкурс Chivas Venture 2019, който ежегодно предоставя безвъзмездно 1 милион щатски долара на социалните предприемачи, които съчетават успешно печалбата с целта да повлияят позитивно върху света.

Сред тези 20 финалисти е и българският старт-ъп Lam’On. Анджела Иванова, Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков са създатели на революционно биоразградимо фолио. То е подходящо за компостиране и служи за употреба при изработката на различни печатни материали. В огромна част от списанията и в менютата на ресторантите се използва ламинат, направен от пластмаса. Проблемът при него е, че не може да се рециклира и остава в природата за около век. Фолиото, което са създали тримата съдружници от LAM'ON, е изработено от възобновяеми източници, чийто лепилен слой е специално разработен за нуждите на печата и е нетоксичен. В края на живота си биоразградимото фолио оставя значително по-малък отпечатък върху природата. Ако хартията, на която е положено, е подходяща, целият продукт може да се компостира. Ако не – отделянето на ламината от нея може да се изпълни без вредни химикали и да се рециклира. Ако пък се изгори в инсинератор или дори се изхвърли в сметище, LAM'ON не отделя вредни емисии.

По време на интензивна тридневна акселераторска програма в Conduit в Лондон бяха включени редица семинари, които да помогнат да се развият бизнес уменията и знанията на финалистите – от сесия за измерване на въздействието, до специализирано обучение за това как да се обърнат към инвеститорите, докато са под натиск. Те се срещнаха и с основателя на Big Issue Найджъл Кершоу, миналогодишния финалист на Chivas Venture Джемал Езел от Change Please и бившия футболист на Манчестър Юнайтед и настоящ бизнесмен Луис Саха.

„Акселераторската програма е изключително интензивна, но и невероятно полезна. Менторите и лекторите бяха на много високо ниво, а индивидуалната работа с някои от тях беше точно това, от което се нуждаех. За изграждането на още по-въздействаща презентация работих с Надя Маршан, която ми помогна да представя страстта си към проекта, без да губя силата на фактите. А Они Патън Пауър изнесе най-пълната и информативна лекция за видовете инвестиции в сферата на социалното предприемачество. Цялото преживяване беше прекрасно благодарение на екипа на Chivas и The Conduit, но най-ценното за мен беше срещата с останалите предприемачи – вдъхновяваща група дейни, креативни и сърцати хора. Чест е да съм в компанията им, а LAM'ON да се състезава наравно с техните проекти и начинания. Конкуренцията е много, много силна, но в този контекст, това е прекрасно. Има още 19 проекта, които ще променят света и за които бих се радвала да спечелят!“, сподели Гергана Станчева от Lam’On.

Глобалният финал на Chivas Venture 2019 ще се състои на TNW Conference – водещ двудневен технологичен фестивал в Амстердам. По време на седмицата на финалното събитие през май 20-те предприемачи ще се изправят един срещу друг в четвъртфинални и полуфинални кръгове, докато останат само пет. Именно те ще продължат в надпреварата за основния дял от наградата от 1 милион долара пред международно жури от технологични гении, инвеститори и предприемачи на конференцията TNW.

Първите 100 000 долара от наградата ще бъдат връчени от публиката – всеки ще може да гласува онлайн за своя фаворит на Chivas.com. Избраникът на публиката ще получи 50 000 долара от фонда, а петте му подгласници – по 10 000. Резултатите ще бъдат обявени по време на глобалния финал в четвъртък, 9 май.

За да научите повече за всеки един от финалистите на Chivas Venture, посетете техните страници на www.chivasventure.com или се включете в разговора в Twitter @ChivasVenture преди старта на публичното онлайн гласуване на 9 април.