fbpx Приключва проекта EDEN | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Приключва проекта EDEN

На заключителната пресконференция по проекта за 12 български EDEN дестинации, който продължи 10 месеца и приключва на 9 септември бяха представени резултатите.
За популяризирането на тези все още малко познати маршрути бяха изработени различни рекламно-инфомационни материали, сред които триезична имидж-брошура (на български, английски и румънски) и карта. Бе проведен онлайн конкурс за любителски фотографии, завършил с награждаване и изложба в София. През юли във Враца бе проведена и балканска среща на ЕДЕН дестинациите, която обсъди възможностите за общи туристически продукти със съседните държави.

За задълбочаване на бизнес партньорството между дестинациите, както и за обмен на информация и добри практики за устойчиво развитие на туризма в рамките на проекта беше създадена и b2b инфомационно-комуникационна платформа, която функционира като уебсайт (www.edenbulgaria.eu). Той бе представен за първи път на пресконференцията като сайт на мрежата EDEN в България.
Инициaтивата на ЕК за European Destinations of ExcelleNce (EDEN - „Отлични туристически дестинации“) популяризира моделите на устойчиво развитие на сектора в целия ЕС и се базира на национални ежегодни конкурси. Проектът на МИЕТ „Комуникационна кампания за популяризиране на EDEN дестинациите от България“ на стойност 64 284 евро бе финансиран в 75% от ЕК по директен договор за безвъзмездна помощ, останалите средства са от националния бюджет.

Досега България е участвала с три проекта - през 2008, 2009 и 2010 г. по темите: „Водата – извор на живот и благоденствия” (за акватик туризъм), „952: Природата ви приветства!” (за защитени територии) и „Тракийския дух” (за културно наследство). В тях се включиха 14 общини, една област, културни, исторически и просветни институции, природни паркове и др. За периода 2011 – 2012 г. идеята на ЕК бе избраните вече дестинации да се популяризират сред туристите и бизнеса. С реализацията на кампанията се разширява и представата за България като отлично място за специализиран туризъм - еко-, културен, селски, гурме, СПА и др.