fbpx Варненска компания е финалист в Chivas Regal - The Venture | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Варненска компания е финалист в Chivas Regal - The Venture

Варненска компания, която е разработила свой патент за изкуствени рифове, е българския финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн долара в конкурса Chivas The Venture.

Sea Harmony разработва вертикални ферми за миди Pisa Reef, които вече са отличени в няколко международни конкурса. За разлика от съществуващите, Pisa Reef дава възможност за инсталиране и извън заливите. Това е цяла подводна къща, която бързо се заселва с екологична система от миди, скариди и риби. Хранейки се със свръхпопулациите от зелени водорасли, развили се вследствие на битово замърсяване на водата, ерозия и използване на химикали, новите обитатели на вертикалните ферми пречистват водата. Освен това, създават и добър добив.

Sea Harmony беше избрана да продължи към световния финал след няколко етапа, като в последния се състезаваше с още три отличени стартиращи бизнеси с кауза. 

Компаниите-полуфиналисти в Chivas The Venture са:

Stackport се класираха със системата за незрящи VAST, която използва очила с камера и апликация за смартфон, за да ориентира хората с нарушено зрение във всекидневни ситуации. Създателите на идеята очакват продуктът им да върне на работните места 15% от незрящите. VAST ще им дава възможност да се ориентират по-добре в непознати пространства, да подобрят възможностите си за четене, пазаруване, придвижване.

Cupffee е дългоочакваната нова чаша за кафе. Вафлената чашка е вкусна, ядлива, биоразградима и не променя вкуса на кафето. Замърсяването с опаковки за еднократна употреба е огромен световен проблем. Cupffee е много добро решение както за любителите на бисквитката към кафето, така и за околната среда – дори и да изхвърлите чашката, тя се разгражда за няколко дни.

Изкуствената фотосинтеза е в основата на проекта на Wasabi Innovations. Чрез специални сапунени молекули и сапунени мехури се преработва въглероден двуокис във възобновима енергия с помощта на слънчевата светлина. В резултат на това бизнес начинание може да бъде революционизирана световната енергийна практика и да се даде възможност за обръщане на климатичните промени в света.

Sea Harmony заедно с финалистите от другите 31 страни, ще участват и в едноседмично обучение за управление на бизнес в Оксфорд. През юли финалистът ни ще представи България на глобалния финал на Chivas The Venture в Лос Анжелис и ще се състезава за дял от милионния награден фонд. Sea Harmony ще презентира идеята си пред световни бизнес лидери и международното жури на Chivas The Venture. Наградният фонд от $1.000.000 ще бъде разпределен на два етапа - $250 000 чрез 5-седмично онлайн гласуване, $750.000 - от глобално жури между един или повече екипи.