fbpx Кирил Петков: Опитваме се да използваме и кризата в Украйна като някаква възможност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Кирил Петков: Опитваме се да използваме и кризата в Украйна като някаква възможност

Опитваме се да използваме и кризата в Украйна като някаква възможност. Например „Гугъл“ дойде в България. Това коментира премиерът Кирил Петков на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от в. „Капитал“, предава БТА. 

„Гугъл“ имат една „дивизия срещу хибридните атаки“ и им казахме - ако искате да сте конкурентоспособни, трябва да сте някъде, където проблемите са най-тежки, посочи той. Казахме: „Елате да си играете тук в пясъчника на България, докато в момента ни бомбардират с всякакви хибридни атаки и да създавате инвестиция и технологично знание на базата на това“, посочи премиерът и коментира, че те доста харесали идеята. 

Имам потвърждение от Урсула фон дер Лайен, че в следващите няколко седмици тя ще дойде тук и ще подпишем Плана за възстановяване, съобщи още Кирил Петков. Той отбеляза, че предвиденото в плана изграждане на най-голямата инсталация за батерии в Европа е било и супер силно конкурентно предимство в разговора с „Гугъл“.

Вече имаме запитвания от IT фирми, те започнаха още преди войната. Другата седмица идва точно такъв бизнес, който има над 2000 програмисти в Русия и Украйна, и ще говорим дали поне част от тях не можем да ги прехвърлим в България, съобщи още премиерът. 

Кирил Петков отбеляза и други възможности, които дава войната за България. Вече имаме някаква структура за бежанците в България, вече имаме йодни таблетки за всички, вече имаме нов преглед на инвестициите ни в отбрана, посочи той. По думите му, кризата ни е дала и възможност да погледнем критично на нашата зависимост от енергийни източници.  В петък отиваме да видим какво се случва с прословутата гръцка връзка, допълни той. По думите му, никой не е искал да я построи, а сега ще я довършат сигурно за шест месеца.

Петков посочи, че днес ще бъде на българо-румънската граница, довечера във Варна, за да види как се справяме с бежанците от Украйна. Той отбеляза, че до момента Агенцията за бежанците е можела да обработва по 30 човека на ден, а сега имаме по хиляди на ден.  

Премиерът отговори на въпроси на участници във форума, сред които за стабилността на коалицията, за хибридните атаки и цените на олиото и горивата.

До този момент нямам притеснение, че сме в тази коалиция, в този формат, заяви още Петков. Той поздрави БСП и им благодари, че са успели да запазят европейския тон и НАТО-вската посока. Те успяха да направят стъпка напред, която е огромна, да разграничат любовта към руския народ на голяма част от техните избиратели от мерките за режима на Путин, посочи Петков. От друга страна – хуманитарната помощ – безпрекословна подкрепа, вкарваме камиони с медикаменти, допълни той. Като говорим за протегната ръка от ГЕРБ и ДПС – няма такова нещо за нас, коментира още премиерът. Аз лично няма да съм този премиер, който ще подам ръка на някой, който е крал от България толкова години, посочи той. По думите му, докато това куче пазител стои, сделка с него не може да направи. 

Относно паниката за основни хранителни продукти, премиерът изрази надежда да се получи като в приказката за лъжливото овчарче - един път те засилват да купуваш олио, втория път - брашно, на четвъртия се усещаш, че някой те лъже. Надявам се, че хората в един момент ще започнат да игнорират тези заигравания с техните страхове, допълни той. Петков коментира, че много го дразни, че нашите политически сили са готови да се присъединят към тези "хибридки", за да изведат някакви дивиденти. По думите му, това вече е до някаква степен предателство.