fbpx Огромен ръст на търсенето на градинска техника | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Огромен ръст на търсенето на градинска техника

Водеща снимка
Да

Огромен ръст на търсенето на градинска техника

Това отчита платформа за онлайн търговия OLX. Значителен ръст се наблюдава в интереса към градински шатри през всеки от първите четири месеца на 2022 г. спрямо същия период през 2021 г. През февруари и март то е най-силно – съответно 560% и 515%.

Сред най-търсените продукти са оранжерии, мотофрези, семена и градински мебели. Тенденцията за бум в търсенето през първите четири месеца на 2022 г. спрямо 2021 г. се запазва и при тях. Скокът е около 5 пъти. Очаквано, най-голяма е тенденцията в и около големите градове – София, Пловдив и Варна. Любопитно е присъствието на градове като Нови Искър, Долна Оряховица и Първомай сред първите 15 в търсенето на оранжерии.

Платформата отчита постоянно нарастване и на търсенето на градински услуги за всеки от първите 4 месеца на 2022 г. в сравнение с 2021 г. Наблюдава се огромно увеличение на предлагането през януари 2022 г. в сравнение със същия месец на 2021 г. – 120%. Отново най-големи са нивата във Варна, София и Пловдив.

Най-голяма нужда е регистрирана от озеленяване, косене и почистване на дворове. Ръстът за март и април 2022 г. в търсенето на тези услуги е близо 40% спрямо същия период 2021 г. И в тази категория най-активни са били потребителите от големите български градове.

„Отдаваме високото търсене на градинско оборудване на отпадналите противоепидемични мерки в България и завръщането на обществото към културата за прекарване на топлите пролетни дни в градините на заведения с приятели и съмишленици. След липсата на сигурност и доход, най-накрая се вижда светлина за ресторантьорския бизнес. Големите градове са абсолютен пример за това“ – споделя Андрея Пачеко, старши бранд мениджър, OLX България.

„От друга страна, през изминалите няколко години хората по света пренаредиха приоритетите си и усетиха нуждата от живот по-близо до природата, както и облагородяване на домашните пространства. Със замяната на апартаментите с къщи, е напълно естествено да се наблюдава и ръст в търсенето на градинска екипировка и услуги“ , допълва тя.